ŞOC în NATO. Erdogan: „NU există Islam MODERAT!”

Turcia, ţara care deţine a doua armată ca mărime din NATO, este condusă de un regim care se revendică tot mai mult de la Islamul fundamentalist.

Cu ocazia unei conferințe privind rolul femeilor în afaceri, care a avut loc la Ankara pe 9 noiembrie și a fost organizată de Organizația pentru Cooperare Islamică, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a respins conceptul de „Islam moderat”.

Referindu-se la angajamentul formulat de prințul moștenitor saudit Mohammed Bin Salman la conferința Future Investment Initiative de la Riad din 25 octombrie, de a-și transforma țara într-un bastion al „Islamului moderat”, Erdogan a declarat: „Islamul nu poate fi nici moderat nici ne-moderat. Islamul nu poate fi decât unul singur.”

El a adăugat că „acest concept (Islamul moderat) este creația Occidentului”, care „urmărește să slăbească Islamul”.

Potrivit unei analize a Gatestone Institute, nu este prima dată când Erdogan spune ce gândește el despre expresia „Islam moderat”, folosit adesea în Occident pentru a descrie formațiunea sa politică, Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP).

În 2007, el declara: „Acest epitet de ‘Islam moderat’ este foarte urât, este lipsit de respect și insultător la adresa religiei noastre. Nu există Islam moderat sau nemoderat. Islamul e Islam și gata.”

În perfectă concordanță cu declarațiile lui Erdogan, Directoratul guvernamental pentru Afaceri Religioase (Diyanet) a dat publicității în luna iulie un raport detaliat de 140 de pagini, care afirmă că Islamul este „superior” Creștinismului și Iudaismului și că „dialogul inter-religios este inacceptabil”.

Documentul se concentrează pe învățăturile și scopurile clericului islamic Fethullah Gülen, care locuiește în Statele Unite, şi pe care regimul din Turcia îl acuză că a organizat tentativa de puci din iule 2016.

În capitolul III, autorii raportului îl acuză pe Gülen că, sub masca dialogului, încearcă „să amestece sau să pună semnul egal între Islam și Creștinism”. Iată un fragment:

„Afirmația lui Gülen că cine crede în Treimea creștină nu trebuie imediat declarat un necredincios nu este câtuși de puțin în conformitate cu credința islamică Tawhid (unicitatea lui Allah). Este evident că o astfel de afirmație, care este o parte a activităților inter-religioase, nu este altceva decât o încercare de a valida Trinitatea creștină și a o legitima în ochii musulmanilor.”

Documentul conchide:

„Islamul este ultima religie divină transmisă întregii omeniri. Toate religiile dinainte și-au pierdut validitatea când Profetul Mahomed, ultima perlă din șiragul prorocilor, a fost trimis ca profet, iar Coranul a fost dăruit ca ultima carte divină. De aceea, Islamul ne învaţă că este inacceptabil de a-l plasa (Islamul) la egalitate cu Iudaismul și Creștinismul și a angaja un ‘dialog interconfesional’ afirmând că religiile trecute continuă să fie ‘religii adevărate’. A pune Islamul, ultima și singura religie adevărată, alături de alte religii nu este în conformitate cu unicitatea Islamului și cu superioritatea sa în ochii lui Allah.”

Analiza Gatestone Institute conchide: aceasta este Turcia de azi, o țară pe care numeroase guverne occidentale și numeroși lideri creștini o consideră un aliat „moderat”, membru strategic în NATO și aspirant la admiterea în UE.