Șobolanii și șobolăneala

Șobolanii și șobolăneala Sursa: Arhiva EVZ

Veselă țară, România! Ieri, șeful PSD Marcel Ciolacu a acuzat coaliția de guvernare de “atac toxic asupra statului de drept”. De ce? Pentru că judecătorii CCR au declarat ca fiind neconstituționale numirile la TVR și Radio făcute urechist luna trecută, de actuala putere.

Impactul numirilor defectuoase a doi șefi interimari la conducerea mass-media de stat de către majoritatea parlamentară nu a zgâlțâit economia și ordinea publică. Dar a arătat că amatorismul și indolența în politică se sancționează.

Cine este PSD? Apărătorul ad-hoc al statului de drept? Partidul care a dat o adevărată lovitură de stat în anul 2012 pentru a prelua forțat puterea alături de partenerii lui de atunci, PNL și UNPR. Acțiune care a șocat toate cancelariile europene. Cancelarii care au privit România ca pe o țară în care legea și civilizația sunt cancan, nu tradiție. PSD este partidul care a emanat în anii 2016-2019  cel mai sinistru regim, cel al lui Liviu Dragnea. Istoria PSD de-a lungul a 31 de ani de existență a produs României răni care și acum supurează.

Tupeul grosolan al șefului PSD la adresa memoriei și a inteligenței românilor a rămas însă între zidurile cetății politice. Oamenii au cu totul alte agende la care însă sunt surzi aproape toți actorii politici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce îi sâcâie, ce îi doare pe români? Ce vor românii de ani de zile de la politicieni? Eliminarea tuturor pensiilor speciale considerate a fi obscene.  Reforma aparatului bugetar care a ajuns la peste 1,3 milioane de angajați privilegiați. Diminuarea diferențelor dintre salariile bugetarilor și cele din mediul privat. Potrivit statisticilor  europene, în România salariile sunt cu 70% mai mari la stat  decât la privat, un record european.

Ce mai vor românii? Reforma administrativ teritorială. România are mai multe unități administrativ teritoriale decât Polonia, țară cu suprafață si populație aproape duble în comparație cu țara noastră. Depolitizarea instituțiilor statului. Diminuarea taxelor pe muncă care au ajuns la  42%. Un sistem de sănătate solid și eficient care să inspire încredere, și nu frică.

Un sistem educațional de calitate, nu o mașinărie care produce analfabeți funcționali pe bandă. Și în care s-au insinuat și ideologiile neomarxiste transgender și LGBTIQ mascate sub denumirea de educație sexuală. O justiție dreaptă, nu sufocată de multe decizii judecătorești arbitrare stabilite ori la comanda sistemului, ori emise de magistrați în funcție de toane sau de pilele împricinaților.

Ce fac politicienii? Se fugăresc între ei. USR-PLUS cu PNL. PSD cu PNL. USR-PLUS cu AUR. Ludovic Orban cu Florin Cîțu. Dan Barna cu Dacian Cioloș. Marcel Ciolacu cu George Simion. Și tot așa. Arbitrii Klaus Iohannis și UDMR stau pe margine și chibițează.

Dar sprintul politic nu-i împiedică pe politicieni să mai pritocească ceva. Tunuri! Tunuri  în cel mai sensibil sistem din România. Sistemul sanitar. Liderii USR-PLUS pregătesc capturarea a peste două miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a pune în aplicare visul ex-ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu: controlul total al banilor alocați pentru infrastructura medicală din țară.

De capul lor, fără acordul partenerilor de coaliție, progresiștii USR-PLUS vor să înființeze acum, în acest an, o Agenție de Investiții în Sănătate (ANDIS) prin care ar urma ca ei să gestioneze cei peste două miliarde de euro destinați sistemului medical  prin PNRR. ANDIS ar urma să coordoneze construirea a trei spitale regionale la Iași, Craiova și Cluj și să preia, totodată, toate proiectele finanțate din PNRR alocate spitalelor județene și municipale din țară. Planul ascuns al USR-PLUS a creat scandal în coaliția de guvernare. Când au aflat, șeful PNL Ludovic Orban și premierul Cîțu au respins nervos planul progresiștilor. Dar povestea este departe de a se fi tranșat.

În palalel, un alt atac la sistemul de sănătate a fost blocat miercuri, pe moment, în Guvern, de premierul Cîțu. Planul a fost devoalat de doctorul Lucian Duță, fost președinte al Casei de Asigurări de Sănătate. Este vorba tot despre un tun, de 250 de milioane de euro!  Banii urmau să plece din sistemul public de sănătate care trebuie să finanțeze servicii gratuite pentru toți, către sistemul privat de sănătate care  produce servicii doar pentru cei care și-l permit.

“Unde s-a mai văzut sistem privat de sănătate dezvoltat pe spinarea banilor publici? Cu alte cuvinte se iau banii de la gura săracilor și se dau unor șobolani uriași care se intitulează pompos dezvoltatori de servicii medicale private.Ce privat ești tu mă, dacă fără să furi bani publici nu valorezi nici cât o ceapă degerată!?”

“Cam așa se fac politici publice în România de către un Guvern de trădători care-și bate joc de noi. Între timp șobolanii uriași râd satisfăcuți cu burțile lor mari și cu aerele lor de mari oameni de afaceri!

Să ne pregătim încet să murim în liniște. Tăcerea noastră ne va costa mult, acum și în viitor.Victoria rozătoarelor ni se datorează!” a scris doctorul Lucian Duță pe FB făcând publică intenția de devalizare a Casei de Asigurări de Sănătate.

Casa de Asigurări de Sănătate se află în subordinea premierului. Dar este condusă de un președinte plasat în funcție de unchiul fostului ministru USR-PLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu. Respectiv de Nic Voiculescu, consultantul Big Pharma în România.

Analogia făcută de doctorul Duță între veroșii sistemului politico-sanitar și șobolani este fatidică. Bucureștiul este paradisul șobolanilor. La propriu și la figurat. Șobolanii cultivați cu determinare de primarul sectorului 1, Clotilde Armand, nu cunosc granițe. Au cucerit toată Capitala: străzi, case, blocuri, parcuri, lacuri, magazine.  Ba au trecut și Carpații. Premierul Cîțu aflat ieri în vizită electorală în județul Alba a fost întrebat repetat de presa locală despre...șobolani. De astăzi ne așteptăm ca celebritatea șobolanilor bucureșteni întreținuți de primarul Clotilde Armand să irupă și în presa străină.

De multe duce lipsă România. De prea multe. Numai de șobolani, nu. Și la propriu și la figurat.