Soarta lui Ludovic Orban se va decide dupa Sarbatori

Soarta lui Ludovic Orban se va decide dupa Sarbatori

Craciunul aduce un moment de respiro pentru ministrul transporturilor, Ludovic Orban, si le ofera un ragaz de gandire anchetatorilor si familiei Todean.

Accidentul rutier produs de Ludovic Orban, ministrul transporturilor, ar trebui sa se clarifice, in cel mai fericit caz, dupa Craciun, daca nu chiar dupa Revelion. Asta in conditiile in care procurorii care investigheaza acest caz au intrat in vacanta de Sarbatori inainte sa reuseasca sa dea un verdict.

JUSTITIA. De altfel, aceasta ancheta a inceput abia la mijlocul saptamanii trecute, cand procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General, condusa de Marius Iacob, i-au cerut conducerii Politiei Rutiere toate informatiile legate de accident si au deschis un dosar penal, aflat, deocamdata, in faza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale. Ei au decis sa se autosesizeze in acest caz pe baza informatiilor din presa, care au indicat ca Ludovic Orban a lovit cu masina o adolescenta de 15 ani, desi atat ministrul, cat si familia presupusei victime neaga aceasta ipoteza.

Practic, procurorii au avut la dispozitie doar trei zile, de miercuri pana vineri, pentru a descoperi cine minte si cine spune adevarul cu privire la acest accident. In acest rastimp, ei l-au audiat de doua ori pe Gavril Todean, tatal presupusei victime a lui Orban. La Parchet au mai fost chemate cateva persoane care ar fi fost de fata la evenimentul rutier in care a fost implicat ministrul transporturilor.

Todean sustine sus si tare ca Simona a alunecat pe gheata

FAMILIA. In declaratiile pe care le-a dat anchetatorilor, Todean a negat ca fiica sa ar fi fost lovita de masina lui Orban. El a prezentat o alta versiune a evenimentelor, cum ca adolescenta ar fi alunecat de fapt pe gheata, in fata casei, cu 5-10 minute inainte ca, la cativa metri distanta, sa se produca accidentul.

Totusi, posibilitatea ca o astfel de coincidenta sa fi avut loc este contrazisa de martorul care a sunat imediat dupa accident la 112 si a anuntat ca fata a fost lovita de masina chiar pe trecerea de pietoni. De altfel, versiunea acestuia este sustinuta atat de politistul care a luat legatura cu victima, la cateva ore dupa accident, cat si de apropiatii familiei Todean.

Tatal Simonei a negat ca ar fi facut o intelegere cu Ludovic Orban, pe bani sau de alta natura, pentru a sustine versiunea „alunecarii pe gheata”, dar a refuzat sa fie supus la testul cu detectorul de minciuni. Pe de alta parte, aceleasi surse din anturajul familiei au afirmat ca Gavril Todean ar fi primit cel putin 3.000 de euro de la ministrul transporturilor pentru a tine secret ca fiica sa a fost lovita de masina acestuia.

Orban nu a fost chemat inca in fata anchetatorilor. Procurorii ar mai putea sa-l audieze saptamana viitoare, in cele trei zile (26, 27 si 28 decembrie) pe care le mai au la dispozitie in acest an, sau ar putea sa amane acest lucru pana dupa Revelion.

MASS-MEDIA. Este de asteptat ca perioada Sarbatorilor sa aduca o domolire si a scandalului mediatic pe marginea acestui accident, ale carui dedesubturi au fost dezvaluite mai intai de presa si care a tinut prima pagina a ziarelor toata saptamana trecuta.

Tariceanu, intre ciocanul guvernarii si nicovala PNL

SCENA POLITICA. Viitorul politic al demnitarului Ludovic Orban este pus sub semnul intrebarii de analisti, dupa scandalul declansat de accident. Atat din interiorul, cat si din exteriorul PNL, lui Orban i se cere demisia, gest care ar da impresia ca-si recunoaste vinovatia. Cu toate acestea, analistul politic Cristian Parvulescu este de parere ca sunt putine sanse ca premierul Tariceanu sa decida retragerea lui Orban. „Unul dintre motivele principale pentru care premierul nu l-a demis pana acum se datoreaza impactului pe care o astfel de decizie ar avea-o asupra imaginii PNL”, a declarat Parvulescu.

Pe de alta parte, Bogdan Teodorescu spune ca „nu iese niciodata fum fara foc. Desi au fost multi cei care au spus ca este vorba despre mana lui Basescu sau ca e lucrat de serviciile secrete, pentru majoritatea, cazul „Orban” e cazul unui ministru aflat intr-o pozitie defavorabila”.

Zilele trecute, premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a cerut de doua ori lui Orban sa demisioneze pentru a proteja imaginea executivului, afectata de scandalul mediatic. Ministrul transporturilor a refuzat acest lucru pe motiv ca ar fi nevinovat, iar majoritatea liderilor liberali l-au sustinut si i-au cerut lui Tariceanu sa nu-l demita, deocamdata, pe Orban. Ca urmare, premierul a declarat, la finele saptamanii trecute, ca va lua o decizie in acest sens dupa ce autoritatile vor lamuri ce s-a intamplat.

„Trebuie sa vedem care este rezultatul cercetarilor anchetei facute de procuratura si atunci, sigur, in functie de aceste lucruri, voi putea sa decid”, a precizat Tariceanu.

ATENTIE SPORITA

Cu ochii pe procurorii lui Marius Iacob

„Accidentul lui Orban” a devenit unul dintre cele cateva cazuri de mare rasunet din ultima vreme care au atras atentia opiniei publice asupra Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General.  Conducerea SUPC a fost preluata, in 2006, de Marius Iacob, cunoscut ca unul dintre cei mai buni procurori criminalisti din tara.

De atunci si pana in prezent, pe rolul acestei sectii s-au adunat cateva cazuri cu mare impact - cum ar fi disparitia avocatei Elodia Ghinescu din Brasov.

De curand, tot la procurorii SUPC au ajuns si dosarele istorice ale Revolutiei din decembrie 1989 si cele ale mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care sunt cercetate personaje politice precum Ion Iliescu, Petre Roman sau Virgil Magureanu.

Ne puteți urmări și pe Google News