SUA și Rusia vor să ofere sprijin statelor arabe din Golf, împotriva Statului Islamic, dar în privința situației din Siria, pozițiile rămân divergente
Secretarul de Stat american, John Kerry, și omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat la summitul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), la Doha, despre o posibilă coaliție contra Statului Islamic. Kerry s-a întâlnit cu miniștrii de Externe ai CCG și a declarat că va fi implementat un acord de pace, ce va contribui la securitatea regională. Rusia a propus un plan bazat pe crearea unei coaliţii largi internaţionale, cu participarea armatelor siriană și irakiană, a combatanților kurzi și a țărilor din regiune.
Balanța puterii în Orientul MIljociu
Țările din Golf se tem că balanța puterii regionale ar putea înclina către Iran, după semnarea acordului istoric între Teheran și șase puteri mondiale, luna trecută, iar vizita lui Kerry urma să-i asigure că va fi păstrat un echilibru. Șeful
„Statul Islamic din Irak și Siria (ISIS) este pericolul principal și, de aceea, Moscova spriijină guvernele celor două țări”, a spus Lavrov.
Rusia este aliatul președintelui sirian Bashar al- Assad, iar oficialii ruși vor o rezolvare a conflictului civil din Siria prin „dialog”, fără plecarea de la putere a lui Assad.
ISIS sau Al Qaeda
Pe de altă parte, Marea Britanie își va extinde campania aeriană din Irak, contra ISIS, cu încă un an, până la începutul lui 2017. B r i t a n i - cii atacă din aer militanții islamiști, dar nu în Siria, ci doar în Irak. Iar Turcia a lansat primele lovituri asupra islamiștilor din Siria, în urmă cu o săptămână, și a atacat și militanții kurzi în același timp.
În ultima vreme, oficialii administrației Obama din serviciile secrete, contraterorism și aplicarea legii, au păreri diferite în ceea ce privește gruparea teroristă care reprezintă o amenințare mai mare pentru America, Statul Islamic sau Al Qaeda? Această diviziune arată o îngrijorare crescută că ISIS este un pericol imediat, din cauza campaniei sale fără precedent pe rețelele de socializare, cu mesaje sofisticate, care- i inspiră pe susținători să atace în SUA.