Guvernul de la Roma, condus de premierul Silvio Berlusconi, a primit astăzi un vot de încredere în Parlament, legat de modul în care gestionează economia şi scandalurile din viaţa privată în care este implicat, relatează BBC.
Raportul de voturi în favoarea executivului a fost de 316 la 301. Era de aşteptat ca Berlusconi să primească acest vot de încredere, chiar dacă este vorba de un vot foarte strâns. Ratingul Italiei a scăzut recent, iar Parlamentul nu a adoptat o parte esenţială a bugetului în această săptămână, amânând acest vot. Prim-ministrul trebuie să facă faţă şi proceselor în care este implicat şi în care e acuzat de sex cu minore, mită şi abuz de putere. El însă este, ca de obicei, extrem de încrezător în şansele sale de a obţine votul de încredere, deşi unii membri ai formaţiunii de guvernământ, Partidul Libertăţii, nu este foarte clar îl vor susţine pe oficialul de la Roma. Trădare în guvern
Ministrul pentru mediu a declarat că nu va sprijini Executivul, după ce a aflat că ministerul pe care-l conduce va fi desfiinţat, ca urmare a măsurilor de austeritate ce vor fi luate în Italia.
Votul de încredere este necesar după ce, marţi, Parlamentul nu a reuşit să aprobe un articol al proiectului de buget, din cauza unui singur vot lipsă. Ulterior s-a aflat că ministrul de finanţe a ajuns cu 30 de secunde prea târziu la vot. Cerând acest vot de încredere, liderul opoziţiei, Pierluigi Bersani, a spus că guvenrul nu este în stare să facă faţă situaţiei."Problemele sunt cunoscute foarte bine, dar guvernul nu ştie decât să stea înţepenit în scaune, folosind diverse tertipuri", a spus el. Pe de altă parte, Berlusconi (75 de ani) insistă că are o majoritate coerentă în Parlament. "Nu există alternativă la acest guvern. Alegerile anticipate nu ar rezolva problemele pe care le avem. O criză politică acum ar însemna o victorie pentru declin, catastrofă şi speculaţii", consideră prim-ministrul.