SNST lansează acuzații către ministrul Sportului. Eduard Novak și-a acordat o rentă viageră egală cu cea a Nadiei Comăneci

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a fost acuzat de SNST că a obţinut prea repede o rentă viageră maximă. Aceasta ar fi egală de exemplu cu cea a Nadiei Comăneci. Novak a reacţionat precizând că va face toate demersurile pentru ca persoanele răspunzătoare de afirmaţiile calomnioase să răspundă pentru faptele lor.

Eduard Novak este acuzat de Sindicatul Național Sport și Tineret, SNST, că acordă cu prioritate banii de la buget atunci când vine vorba despre buzunarul său. Astfel, sindicaliștii au prezentat situația rentei viagere pe care ciclistul aflat în vârful Ministerului Sportului o încasează lunar.

Novak primește lunar 16.635 lei, nivelul maxim posibil pentru renta viageră. Aceleași sume sunt încasate și de sportivi de excepție ai țării, precum Nadia Comăneci, Ana Maria Popescu, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo și Marian Drăgulescu. Fosta gimnastă Larisa Iordache, în schimb, primește o rentă viageră de 13.973 lei.

Cât a acordat Ministerul Sportului pentru rente viagere

Ministerul Sportului a acordat 3.720.330 lei, echivalentul a 755.000 de euro, în luna iulie pentru cele 592 de rente viagere. Sindicaliștii îl acuză pe Novak, susținând că „a fost interesat întotdeauna numai de ei, niciodată la cei din jur”. Pentru a întări ideea, prezintă o situație din momentul în care Novak se afla la șefia Federației Române de Ciclism, februarie 2020. Atunci, actualul ministru al Sportului a încasat suma de 75.000 de euro din partea forului, sub formă de comision pentru un contract încheiat de Federație.

În acest context, SNST solicită înființarea unei comisii la nivelul Ministerului Sportului care să verifice legalitatea tuturor situațiilor sesizate public cu privire la acordarea premierilor și nivelul acestora. De asemenea, sindicaliștii doresc verificări cu privire la motivele neacordării bugetelor către unitățile subordonate până la această data. Sunt dorite analize și asupra criteriilor de acordare a bugetelor către federațiile sportive naționale.

În același timp, SNST a explicat că vrea urgentarea deblocării bugetelor necesare pentru plata tuturor restanțelor înregistrate. Mai mult decât atât, sindicaliștii au în vedere și declarațiile publice prin care s-a anunțat că Sportul a primit buget record pentru anul 2022. „Nu putem accepta ca unitățile să intre în colaps, sportivii să fie tăiați de la premieri, în timp ce în minister sunt tot felul de scheme de alocare a fondurilor și de stabilire a nivelului rentelor viagere și a premiilor”.

Eduard Novak, campion paralimpic și mondial

Novak primește renta viageră din postura de ciclist de succes. Ministrul Sportului este cel mai titrat sportiv paralimpic din istoria României. El este multiplu medaliat la Jocurile Paralimpice, Campionatele Mondiale și Europene. La Paralimpice are în palmares medalia de aur la proba de urmărire C4, pe pistă, din 2012, iar la Campionatele Mondiale nu mai puțin de 5 medalii de aur cucerit de-a lungul anilor.

SNST a mai spus că după ce a participat la Jocurile Paralimpice, direct interesat de recompensele materiale, Eduard Novak a cerut majorarea premierilor pentru rezultatele sportive deosebite. În plus, aceasta a fost singura sa intervenţie la masa Guvernului. Mai mult decât atât, acuzațiile nu se termină aici. În lipsa unui velodrom în România, Novak s-a antrenat pentru Jocurile Paralimpice de la Tokyo, în Bulgaria, la Plovdiv, unde s-a bucurat de cele mai bune condiţii, potrivit materialului realizat de SNST.

Reacția ministrului Eduard Novak

Ministrul Sportului, a reacționat miercuri, 14 septembrie, cu un mesaj postat pe Facebook, în care a precizat că „îndeplinește integral condițiile de acordare a rentei viagere”. De asemenea, Novak susține că va face tot ce îi stă în putință pentru ca persoanele care al lansata acuzații la adresa lui să suporte consecințele.

De asemenea, ministrul susține că este și discriminat deoarece este sportiv paralimpic, iar medaliile paralimpice sunt încă privite diferit și beneficiază de mai puțină atenție și apreciere. În acest context, sportivul a dorit să ofere explicații clare despre acest subiect.

„La încheierea carierei mele sportive, după Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, am formulat către minister, în calitate de sportiv retras din activitate, o cerere de acordare a rentei viagere, în virtutea dreptului meu legal, conferit prin Legea nr. 69/2000, a educației fizice și sportului, cu modificările și completările ulterioare”.

Cum se calculează renta viageră a lui Eduard Novak

În aceeași postare, politicianul a explicat cum se calculează propria lui rentă viageră. Așadar, suma pe care o încasează Novak vine ca urmare a celui mai recent câștig salarial mediu brut pe economie și ca urmare a rezultatelor  sportive. Astfel, coeficientul fostului sportiv a fost de 7,35. Acesta a fost plafonat, tot ca urmare a prevederilor legale, la cinci, susține Novak.

„De aici a reieșit și suma acordată, care este aceeași cu cea de care beneficiază și alți sportivi, tocmai pentru că legea plafonează coeficientul la 5 indiferent de nivelul performanțelor. Este suma maximă care poate fi acordată ca rentă viageră unui sportiv”, a mai spus politicianul în aceeași postare.