SNOWDEN: Am fost un spion al CIA, cu misiuni sub acoperire în străinătate
- Simona Mătieș
- 28 mai 2014, 17:25
Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre amploarea supravegherii americane, a dat asigurări unui canal de televiziune american că a primit o „formaţie de spion” şi că a lucrat „sub acoperire” în străinătate pentru CIA, relatează AFP.
„Am primit o formaţie de spion în sensul tradiţional al termenului. Am trăit şi am lucrat sub acoperire în străinătate, m-am prefăcut că am o muncă pe care nu o aveam. Mi s-a dat un nume care nu era al meu”, a declarat el într-un interviu acordat NBC News, din care unele extrase au fost difuzate marţi.
Acesta este primul interviu pe care l-a acordat Snowden unui canal media american, după fuga sa în Rusia.
În cursul interviului realizat la Moscova, unde a obţinut în august statutul de refugiat pentru un an, Snowden a ţinut să combată ideea propagată, potrivit lui, de Washington că el ar fi doar un „analist la bază”, scrie Agerpres.
Guvernul american, se revoltă el, „încearcă să scoată în faţă un post pe care l-am avut în cariera mea pentru a disimula totalitatea biografiei mele”.
„Am lucrat pentru CIA sub acoperire în străinătate, am lucrat pentru Agenţia americană de securitate (NSA) sub acoperire în străinătate. Am lucrat pentru Informaţiile militare (DIA) în calitate de profesor la Academia de contraspionaj, unde am dezvoltat surse şi metode pentru a pune în siguranţă informaţiile noastre şi concetăţenii noştri în mediile cele mai ostile ale planetei”, adaugă Snowden.
„Atunci când se spune că sunt un administrator de sisteme la bază, că eu nu ştiu despre ce vorbesc, cred că este puţin înşelător”, se mai apără el în acest interviu care urmează a fi difuzat in extenso miercuri seara.
Edward Snowden este inculpat în ţara sa pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului.
Dezvăluirile sale, provenind din documente sustrase, au pus în încurcătură guvernul american şi i-au tensionat relaţiile cu ţări aliate, furioase să descopere că Washingtonul înregistra chiar şi conversaţiile private ale unora dintre conducătorii lor.
Ele au suscitat o dezbatere aprinsă în SUA despre meritele, limitele şi moralitatea unor astfel de programe.
Unii americani şi aleşi l-au considerat pe Snowden, refugiat în Rusia, un trădător şi un criminal, care pune în pericol securitatea naţională.