Sloviansk, prima victorie strategică a armatei ucrainene

Kievul a preluat controlul asupra orașului considerat centrul militar al insurgenței separatiste. Rebelii s-au regrupat însă tactic la Donețk, ceea ce va îngreuna operațiunile forțelor guvernamentale.

Separatiștii pro-ruși s-au regrupat, ieri, la Donețk după ce, la capătul a trei luni de lupte intense, au pierdut controlul asupra orașului Sloviansk (Slaviansk, în rusește - n.r.). Văzut de mulți drept epicentrul mișcării secesioniste pro-ruse, Sloviansk a ajuns din nou în mânile forțelor guvernamentale ucrainene, alături de orașul Karamatorsk, o victorie cu o uriașă încărcătură simbolică pentru noua administrație de la Kiev. Guvernul ucrainean a caracterizat recucerirea celor două orașe, împreună cu alte localități mai mici, drept una dintre „cele mai mari victorii de la începerea operațiunii sale antiteroriste”, la jumătatea lunii aprilie, pentru preluarea controlului asupra zonelor deținute de către separatiștii proruși.

Primarul din Sloviansk, Vladimir Pavlenko, a declarat că atacurile masive cu artileria și loviturile aeriene întreprinse de armata ucraineană i-au forțat pe separatiști să abandoneze orașul cu 110.000 de locuitori, important din punct de vedere strategic.

Donețk, noul centru nervos al insurgenței

La ordinul președintelui țării, Petro Poroșenko, drapelul ucrainean a fost arborat pe clădirea primăriei din Sloviansk. Totodată, șeful statului a cerut aprovizionarea de urgență a locuitorilor din Sloviansk și din împrejurimile orașului Kramatorsk cu alimentele de bază, precum și repararea clădirilor distruse și restabilirea alimentării cu apă și energie electrică. Administrația de la Kiev a dispus, de asemenea, reluarea plăților pensiilor și salariilor către locuitori. Presa ucraineană a prezentat, ieri, imagini cu locuitori ai orașului Sloviansk ieșind la ferestre cu steagul ucrainean, după trei luni de zile de bombardamente care a dus viața citadină în blocaj.

Poroșenko a precizat că, în pofida succeselor înregistrate de armata ucraineană, separatiștii încă dețin controlul asupra unor orașe importante și a altor localități în estul Ucrainei, precum Donețk, al cincilea oraș ca mărime din țară, și Luhansk.

Ieri, la Donețk, rebelii au chemat populația rusofonă să iasă în stradă pentru a cere din nou unirea cu Rusia și să dea un nou imbold simbolic mișcării separatiste. Retragerea insurgenților pro-ruși a fost una tactică, au recunoscut comandanții acestora, și este menită a consolida pozițiile controlate în celelalte centre ale mișcării separatiste. La Donețk, oraș cu peste un milion de locuitori, intervenția armată a guvernului va fi una mult mai dificilă, din cauza riscului numărului mare de victime civile, ce ar putea irita Rusia.