Astfel, realizăm doar 0,2% din producţia de peşte din Uniunea, iar consumul pe cap de locuitoreste de numai 5 kilograme pe an. Cu acest nivel România se plasează pe ultimul loc în UE, iar în raport cu perioada comunistă consumul a scăzut la jumătate scrie Mediafax, citând reprezentanții asociației Romifish.

"Un român consumă, în medie, 5 kilograme de peşte pe an, faţă de 10 kilograme înainte de 1989. În acei ani, peştele rămăsese cam singura proteină animală care se mai găsea pe piaţă, iar asta explică consumul mai mare. România are acum cel mai mic consum de peşte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, pentru că nu avem o piaţă dezvoltată pentru acest segment", a declarat Cătălin Platon, directorul executiv al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie "Romfish".
 

Belgienii consumă câte 25 de kilograme de carne de peşte pe an, croații 20 de kilograme, cehii – 9,5 kg, francezii – 35 kg, nemții – 14 kg, grecii – 20 kg, iar italienii – 25 kg.

Consumul mediu la nivel european este de 18 kg, ceea ce înseamnă că românii consumă de peste trei ori mai puțin.