Slăbiciunea post Covid-19 a super-puterilor

Slăbiciunea post Covid-19 a super-puterilor

Principala problemă a Chinei a constituit-o neîncrederea manifestată față de Beijing în multe părți ale lumii, mai ales de vecinii asiatic și în Occident.

De aici suspiciunile de implicare a laboratorului din Wuhan în răspândirea virusului, acuzațiile de tăinuire a informațiilor, atenția manifestată de mass-media occidentală în ceea ce privește informațiile referitoare la hărțuirea specialiștilor și a activiștilor care exprimă opinii diferite de linia partidului. 84% dintre americani nu au încredere în datele referitoare la Covid-19 furnizate de Guvernul R.P.Chineze.

Răspunsuri convingătoare în ceea ce privește deficitul de încredere și acuzațiile de manipulare și tăinuire a informațiilor sunt posibile numai din țările în care există libertatea de exprimare, mass-media independente și organizații non-profit, iar în China toate aceste lucruri nu există. Pentru Rusia este un lucru obișnuit să se măsoare în raport cu superputerile lumii. Între timp, pandemia a accelerat dispariția conceptelor în sine de „superputere” și de „mare putere”.

Cu ajutorul măsurilor tehnocrate în lupta împotriva răspândirii virusului, în Rusia s-a reușit să se evite ce-i mai rău. Însă pentru a răspunde în mod adecvat la noile amenințări din viitor, trebuie să se înțeleagă care țări au o rezervă solidă de rezistență, care dau dovadă de stabilitate pe timp de criză, care se bucură de încredere la nivel mondial și modul în care au realizat acestea acest lucru. (Articol de Igor Zvelev, expert în cadrul Institutului Kennan, Washington)

Ne puteți urmări și pe Google News