Evenimentul ZileiActualitateSituție critică în Bihor. Noi focare de pesta porcină au fost detectate

Situție critică în Bihor. Noi focare de pesta porcină au fost detectate

Situție critică în Bihor. Noi focare de pesta porcină au fost detectate
Situție critică în Bihor. Focarele de pestă porcina au înregistrat creșteri în ultima perioadă. 6 noi astfel de focare au foat înregistrate în localitățile Sălacea, Girișu de Criş, Calea Mare, Cadea, Petreu și Valea lui Mihai.

Situție critică în Bihor. Focarele de pestă porcina au înregistrat creșteri în ultima perioadă. 6 noi astfel de focare au foat înregistrate în localitățile Sălacea, Girișu de Criş, Calea Mare, Cadea, Petreu și Valea lui Mihai. Astfel, numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în județul Bihor, fiind în prezent de 28.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Numărul cazurilor de pestă porcină este în creștere

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate două cazuri noi, numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA fiind în prezent de 16, fiind afectate două fonduri de vânătoare noi – Fondul FV50 Gepiș și Fondul FV43 Bucuroaia.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

„DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, precizează Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

 

 


Accesează: