Situaţie TENSIONATĂ între NATO şi Rusia. Vladimir Putin arată cu degetul spre România şi denunţă sistemul balistic din ţara noastră
- Lucian Ionescu
- 25 ianuarie 2019, 17:32
La reuniunea Consiliului NATO-Rusia care a avut loc vineri la Bruxelles, s-a discutat, ca temă centrală, situaţia Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). În cadrul acestei reuniuni, reprezentanţii statelor membre NATO au cerut Rusiei să renunţe până pe 2 februarie la noile sisteme de rachete de croazieră care pot transporta ogive nucleare. De asemenea, Administraţia Donald Trump va iniţia procedurile de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare în cazul în care Moscova nu se va conforma. Ca replică la posibilele măsuri Administraţia Vladimir Putin a denunţat instalarea de către Statele Unite a sistemelor balistice în România.
NATO susţine să sistemele antibalistice din Romania au rolul de a contracara ameninţările Iranului, potrivit www.cadranpolitic.ro
"Tratatul INF este în pericol real. Cu cât Rusia va reveni mai curând la respectarea Tratatului, cu atât va fi mai bine. Tratatul nu are nicio valoare dacă nu este respectat; problema sunt rachetele ruse din Europa", a declarat după reuniune Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.
La rândul său, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat în cursul reuniunii că Statele Unite încalcă de fapt Tratatul INF prin instalarea sistemelor balistice în România, au afirmat diplomaţi NATO. În plus, Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite de reactivarea planului privind sistemul balistic spaţial.
Alianţa Nord-Atlantică va aplica măsuri defensive "proporţionate" pentru a contracara acţiunile Rusiei, care încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete nucleare ce pot fi utilizate contra Europei, a afirmat anterior Jens Stoltenberg.
"Vom lua decizii proporţionate şi defensive. Dacă vom permite Rusiei să continue încălcarea Tratatului INF, va fi subminată respectarea nu doar a acestui acord, ci a tuturor acordurilor privind controlul armamentului", a declarat Jens Stoltenberg. Stoltenberg a acuzat Rusia că "a dezvoltat şi a instalat noi sisteme balistice, mobile, greu de localizat, care pot transporta ogive nucleare şi pot ataca oraşe europene fără prea mult timp de avertizare", a subliniat Stoltenberg.
„Vorm putea cere Rusiei să revină la respectarea Tratatului într-un mod verificabil şi transparent. Eu cred puternic în dialogul cu Rusia, mai ales în vremuri dificile, aşa cum sunt cele de acum. Este foarte important să discutăm şi să încercăm să identificăm soluţii politice, întrucât nu vrem o nouă cursă a înarmării. Ştim că nu vrem un nou Război Rece", a insistat secretarul general NATO.
Rusia a instalat sisteme de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina, conform unor imagini prin satelit obţinute de Institutul Imagesat International. Imaginile surprind sisteme de rachete Iskander instalate într-o bază din Krasnodar, oraş rus situat pe litoralul nordic al Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina. Rachetele Iskander au raze de acţiune de până la 500 de kilometri şi pot transporta atât ogive convenţionale, cât şi nucleare.
"Aliaţii au concluzionat că Rusia a dezvoltat şi a instalat un sistem de rachete, 9M729, care încalcă Tratatul INF şi generează riscuri pentru securitatea euroatlantică. Susţinem puternic constatarea Statelor Unite că Rusia îşi încalcă obligaţiile asumate în cadrul Tratatul INF", se arată în comunicatul comun al miniştrilor de Externe din cadrul NATO.