Inundațiile devastatoare din Valencia, de la finalul lunii octombrie, au provocat 224 de morți. Oamenii acuză eșecul autorităților în prevenirea și gestionarea situației de urgență.
În stradă au loc proteste împotriva autorităților, manifestanții cerând capetele politicienilor responsabili. În parlamentul regional, șeful provinciei își recunoaște erorile și cere scuze.
Inundațiile duc Valencia în pragul crizei politice
Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a susținut o declarație în parlamentul regional. Oficialul a recunoscut că au existat „erori” în gestionarea situației generată de inundațiile dramatice de luna trecută. Totodată, el a prezentat scuze pentru ajutorul acordat cu întârziere sinistraților.
„Nu voi nega (că au existat) erori”, a declarat Carlos Mazon.
Membru al Partidului Popular, de dreapta, el a încercat să explice lipsa de reacție, foarte criticată după această criză fără precedent. În inundațiile din Valencia au murit, conform unui bilanț provizoriu, un număr de 216 de persoane. Dintre acestea, în nouă cazuri este vorba despre cetățeni români. Alte șapte victime ale inundațiiloor au fost înregsitrate în regiunea vecină Castilla - La Mancha şi una în Andaluzia.
Carlos Mazon a confirmat că mai sunt 16 persoane date dispărute în regiunea Valencia, după inundațiile din octombrie.
Carlos Mazon își asumă responsabilitatea
În discursul din Parlamentul regional, pe tema gestionării situației provocate de inundațiile catastrofale, politicianul Partidului Popular a declarat că nu fuge de responsabilitate. În timpul discursului său, câteva zeci de persoane îi cereau demisia, în afara sălii de plen.
„Nu voi eluda nicio responsabilitate”, a continuat Mazon.
În acest timp, protestatari l-au numi mincinos și asasin. Șefului regional i se reproșează eșecul operațiunilor de gestionare în inundațiile din 29 octombrie. Principalul reproș este legat de întârzierea mesajelor de alertă pentru populație. În ciuda ploilor torențiale care cădea de la primele ore ale zilei, populația a fost avertizată doar cu câteva minute înaintea catastrofei.
„Acest guvern nu ne reprezintă”, au mai strigat manifestanţii, care i-au cerut demisia.
Inundațiile provoacă o criză politică
Pe 3 noiembrie, Carlos Mazon a fost atacat de o mulţime furioasă în localitatea Paiporta, în apropiere de Valencia. El a luat parte la vizita făcută de regele Felipe VI şi regina Letizia după inundațiile catastrofale. Ca și prim-ministrul socialist Pedro Sanchez, politicianul de dreapta a fost nevoit să se retragă din fața mulțimii furioase.
De altfel, discursul lui Mazon, în faţa parlamentului regional, a fost amânat cu o zi, din cauza noii alerte roşii de ploi puternice. Șeful regional și-a început discursul amintind că a fost vorba „de cele mai grave inundaţii pe care Spania l-a suferit începând din 1962”.
„Toată lumea înţelege că amploarea tragediei şi consecinţele sale fac astfel încât va exista un înainte şi un după în vieţile noastre şi că nimic nu va mai fi ca înainte”, a declarat el.
Carlos Mazon a mai spus că grupul parlamentar al PP, partid în opoziţie faţă de guvernul central al lui Sanchez, a cerut crearea unei comisii de anchetă de către guvernul regional.