Scandal la azilul de noapte. Războiul asistaților cu primăria

Scandal la azilul de noapte. Războiul asistaților cu primăria

Un scandal de proporții a izbucnit la Azilul de Noapte din Târgu Mureș după ce locatarii au fost anunțați că primăria începe, de la 1 august, lucrările de renovare și ei trebuie să se mute.

Se estimează că lucrările vor dura trei luni. Municipalitatea s-a străduit să le găsească locuri de muncă și cazare, dar aceștia protestează și nu vor să părăsească azilul.

Serviciul Relații Interne și Internaționale a Primăriei arată că s-au trimis din timp somații, iar beneficiarii au fost informați în scris și verbal, inclusiv prin intermediul afișajelor în incinta clădirii.

„Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Târgu Mureș a găsit soluții pentru persoanele găzduite în centru, pentru a nu rămâne sub cerul liber. Acestora li s-a propus mutarea lor în diverse locuințe, unele aflate sub egida parohiilor din oraș sau în centre de îngrijire ale DGASCP (care pun la dispozite 13 locuri în centrele rezidențiale Luduș, Căpușu de Câmpie, Sighișoara, Călugăreni, Ideciul de Jos),  dar cele mai multe dintre ele au refuzat cu îndârjire mutarea lor. Mai mult, Direcția de Asistență Socială a găsit oferte de muncă la agenți economici în Râmnicu Vâlcea, care au garantat locuri de muncă, contracte individuale de muncă, salariul, transport și cazare gratis, precum și un avans pentru asigurarea hranei,  dar beneficiarii Centrului Social-Adăpost de Noapte au refuzat”, se arată într-un răspuns al primăriei trimis EVZ.

Anul acesta au fost găzduite 65 de persoane, din care 29 de adulți și 36 de copii. O parte dintre ei au beneficiat de locuințe sociale, din care au fost evacuați pentru neplată.

Azilul de Noapte are un regim special. „Problemele reale ale Centrului Social sunt beneficiarii, care nu au înțeles că statutul Azilului de Noapte nu e cel al locuințelor sociale. Consideră că, odată intrați acolo, nu mai trebuie să respecte reguli, nu mai acceptă soluții de mutare în alte locuințe sau amplasamente puse la dispoziție de diverse ONG-uri sau instituții. Cei mai mulți beneficiari sunt tineri, cu vârste cuprinse între 25-45 de ani, aflați în puterea muncii, care refuză oferte de lucru, iar alții muncesc la negru și adună lunar sume între 2.000 și 4000 de lei, dar refuză să iasă din centru și să plece în chirii”, spun reprezentanții Primăriei.

Aceștia arată că situația este exploatată în scop politic.

„Toată situația este întreținută de un anumit avocat care îi încurajează la nerespectarea statutului decis prin HCL (hotărâre de consiliu), de către rețelele de socializare unde beneficiarii fac pe victimele și manipulează opinia publică, la care se adaugă declarațiile electorale ale politicienilor. Toate acestea îngreunează munca Direcției de Asistență Socială și deciziile Primăriei în impunerea și respectarea regulamentului votat prin HCL și încurajează (prin atitudine) parazitismul social, munca la negru si mentalitatea conform căreia persoanele fără venituri legale și fără locuințe trebuie întreținute de stat”, se arată în documentul municipalității.

Este în vigoare o hotărâre de consiliu potrivit căreia se pot primi 1.000 de lei pe luna pentru cazare timp de cinci luni, în anumite condiții:

-  să aibă ultimul domiciliu în Târgu Mureș

-  situaţie excepţională, de risc social, pentru copii şi membrii familiei, temeinic justificată prin ancheta socială şi documente medicale, financiare sau de altă natură

- prestaţiile financiare excepţionale se acordă numai persoanelor care nu au datorii faţă de bugetul local, asociaţii de proprietari, celor care nu au beneficiat de locuinţe sociale şi vor presta muncă în folosul comunităţii.

Ne puteți urmări și pe Google News