Situatie dramatică în Bulgaria din cauza pandemiei. Record de decese și infectări

53 de teritorii lovite de varianta Delta. OMS a prezentat un raport alarmant

Ministrul bulgar al sănătăţii, dr.Kostadin Anghelov, a susţinut în cadrul briefing-ului săptămânal al autorităţilor sanitare că situaţia legată de COVID-19 devine foarte gravă în anumite regiuni ale Bulgariei, din cauza răspândirii tulpinii britanice a virusului.

Ministrul bulgar al sănătăţii, dr.Kostadin Anghelov, a susţinut în cadrul briefing-ului săptămânal al autorităţilor sanitare că situaţia legată de COVID-19 devine foarte gravă în anumite regiuni ale Bulgariei, din cauza răspândirii tulpinii britanice a virusului.

Coordonatorul Comandamentului Naţional Operaţional de Combatere a COVID-19, generalul Venţislav Mutafciiski, a precizat: "A fost raportată, de asemenea, o creştere a mortalităţii din cauza coronavirusului în Bulgaria, cea mai mare din septembrie până în prezent. 65% dintre paturile din secţiile de terapie intensivă sunt ocupate cu pacienţi bolnavi de coronavirus. De asemenea, mulţi copii sunt internaţi în secţiile de boli infecţioase din Burgas, inclusiv sugari. Versiunea britanică a virusului, care în prezent se răspândeşte în principal în ţara noastră, este mult mai contagioasă". Directorul Agenţiei Executive pentru Medicamente din Bulgaria, Bogdan Kirilov, a subliniat că în cursul zilei de joi este aşteptată decizia Agenţiei Europene pentru Medicamente în privinţa vaccinului Johnson & Johnson. "Dacă va fi aprobat, acesta va fi cel de-al patrulea vaccin pe care cetăţenii europeni îl pot utiliza după Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Probabil că vor fi făcute livrări de la această companie în luna aprilie. Continuă şi examinarea documentaţiei vaccinului rusesc Sputnik V, iar vineri, vor sosi în ţara noastră alte 31.200 doze de vaccin de la AstraZeneca", a subliniat Kirilov.

Cifre îngrijorătoare în Bulgaria

822 de persoane au murit cu COVID-19 doar în ultimele 11 zile. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 97 de noi decese. Numărul celor nou infectați este de 2.774, iar numărul pacienților spitalizați a crescut cu peste 300 și acum este de 6.395 de persoane. 501 persoane sunt tratate în unități de terapie intensivă. Persoanele vindecate sunt din nou mai puține decât cazurile – 2.531 de pacienți.

734 din noile cazuri sunt în Sofia, 223 - în Plovdiv, 153 - în Varna, 136 - în Pleven, 112 - în Blagoevgrad, 111 - în Burgas, 107 - în Stara Zagora, 103 - în Ruse, 101 - în Vrața. Există doar șapte cazuri noi în Târgoviște și 18 în Razgrad.

Deși campania de vaccinare pentru participanții la comisiile electorale s-a încheiat ieri, numărul vaccinurilor nu a fost mare – 6.995. Deoarece vaccinurile Pfizer, destul de rare de altfel, au fost rezervate administrației electorale, acestea sunt în număr de 2.742, iar cu AstraZeneca s-au vaccinat 3.963 de persoane. Doar 290 de doze de la Moderna au fost livrate la Sofia. Cu ambele doze sunt vaccinați doar 52.735 de bulgari.

Vaccinarea în Bulgaria

O nouă etapă a campaniei haotice de vaccinare în Bulgaria începe acum. Vaccinarea prioritară a administrației electorale s-a încheiat ieri, iar programul de înscrieri în registrul electronic intră acum în vigoare. Deși se oferă posibilitatea de a îți alege un vaccin, cel puțin până pe 14 martie se va oferi doar AstraZeneca, potrivit comunicatelor marilor spitale din Sofia și din unele Inspecții Regionale de Sănătate din Bulgaria. În multe orașe, locurile de vaccinare sunt epuizate până la sfârșitul lunii martie, iar pentru aprilie încă nu s-au demarat înscrierile.

 

Fără măsuri restrictive în Bulgaria

 

În pofida creșterii alarmante a cazurilor, internărilor și deceselor, guvernul bulgar încă nu ia măsuri la nivel național. O serie de regiuni introduc măsuri la nivel local, care se încheie cu suspendarea operațiunilor planificate, închiderea școlilor pentru elevii din clasa a V-a și introducerea măștilor în aer liber. Centrele comerciale se închid în unele locuri, deși în ianuarie ministrul sănătății prof. Kostadin Anghelov a anunțat că, dacă situația se va agrava, ultimele sectoare închise vor fi domeniile cu activitatea sistată, și anume restaurantele, cazinourile și sălile de jocuri de noroc. Până în prezent, niciun domeniu nu a îndrăznit să intervină în restaurante, iar acestea sunt cele mai riscante dintre toate unitățile deschise în acest moment. Singurul lucru care se face este să li se reducă programul de lucru până la ora 23:00 la 22:00