Venezuela, țară aflată în incapacitate parţială de plată, se confruntă cu inflaţie uriaşă, estimată de FMI la circa 14.000% în 2018, precum şi o prăbuşire a PIB de 15%.
Având în vedere că lumea emigrează constant pentru că alimentele și medicamentee s-au redus, comerțul în țară a revenit la troc. sta se întâmplă într-o economie care se prăbușește.
Fabiola Zerpa, o jurnalistă din Venezuela, a scris un articol pentru Bloomberg în care relatează că a schimbat făină de porumb pentru orez, ouă pentru ulei de gătit și a primit în plus o bucată de pâine. În plus, scrie ea, comercianții acceptă și ei să facă schimb de mărfuri cu clienții. Un kilogram de zahăr este „vândut” pentru un kilogram de făină, anunță Digi24.
Totodată, pe Facebook au apărut pagini și grupuri dedicate trocului. Se acceptă la schimb orice fel de produse, de la pastă de dinți la loțiuni pentru bebeluși. Un frizer din zona rurală acceptă yucca (plantă ornamentală), banane sau ouă, iar moto-taximetriștii acceptă plata în țigări.
Jurnalista mai povestește că proprietarul restaurantului ei favorit „vinde” o farfurie de burrito, enchilada, tamales și taco pentru câteva pachete de șervețele din hârtie. În plus, un vânzător stradal i-a dat „pe caiet” pui și orez, dar a doua zi trebuia să-i aducă 800.000 de bolivari. „Asemenea gesturi de încredere erau de neauzit acum câțiva ani. Faptele de caritate sunt de asemenea noi”, mai spune jurnalista, conform aceleiși surse.
Pe 20 mai urmează să aibă loc alegeri prezidențiale. Uniunea Europeană, Statele Unite şi o mare parte a Americii Latine au criticat decizia autorităţilor de la Caracas de a convoca anticipat scrutinul, care trebuia în mod normal să aibă loc în decembrie, denunţând o lipsă de transparenţă şi de garanţie pentru alegeri libere. În acest timp, preşedintele Nicolas Maduro a anunţat majorarea cu 95% a salariului minim, pentru a marca Ziua Internaţională a Muncii, înaintea alegerilor în care va încerca să obţină un nou mandat.