Evenimentul Zilei > Actualitate > Situație alarmantă! Un alt mare spital din România a rămas fără locuri disponibile la Terapie Intensivă
Situație alarmantă! Un alt mare spital din România a rămas fără locuri disponibile la Terapie Intensivă

Situație alarmantă! Un alt mare spital din România a rămas fără locuri disponibile la Terapie Intensivă

Problema locurilor disponibile la ATI a lovit și Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Managerul a făcut apel către populație.

Sunt mari probleme cauzate da cazurile de coronavirus și la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, acolo unde la Secția de Terapie Intensivă nu mai există paturi disponibile pentru noi pacienți care sunt în stare gravă. Anunțul îngrijorător a fost făcut, luni, de Carmen Dorobăț, managerul spitalului din Dealul Copoului.

„În momentul de faţă la compartimentul de nouă paturi de la Spitalul de Boli Infecţioase nu mai este niciun loc”, a declarat Carmen Dorobăț, care a mai spus că la Spitalul Mobil de la Leţcani mai există două locuri disponibile. Managerul de la Spitalul „Sfânta Parascheva” a mai avertizat că este o problemă a paturilor care au posibilitatea administrării tratamentului cu oxigen.

„Nu mă refer la terapia intensivă. În momentul de faţă nu mai există paturi care au posibilitatea administrării oxigenului pentru pacienţi care nu sunt de terapie intensivă. De aceea rugăm pacienţii să nu stea acasă până în ultimul moment chiar dacă sunt tineri. Adică în momentul în care încep să facă febră 38-39 de grade, sau cum spun ei „am simţit că nu mai pot respira”, imediat ce încep să aibă o tuse chinuitoare, dureri musculare, este bine să apeleze medicul de familie şi chiar direct triajul Spitalului de Boli Infecţioase”, a afirmat Carmen Dorobăț.

Avea multiple comorbidități

În urmă cu trei săptămâni și-a pierdut viața primul român care nu a mai avut loc la o Secție de Terapie Intensivă. Un bărbat din Mediaș, infectat cu coronavirus, a așteptat să se elibereze un loc la Spitalul Municipal, dar a decedat.

„În data de 21 octombrie a.c un bărbat în vârstă de 65 ani, cunoscut cu multiple comorbidităţi, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Mediaş, în stare gravă. Acesta prezenta simptome asemănătoare cu simptomatologia infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, astfel că i s-au recoltat probe în vederea testării RT-PCR COVID-19.

Spitalul nu era pregătit pentru pacienții cu coronavirus

Acesta a fost internat, starea lui agravându-se treptat. După primirea rezultatului pozitiv s-a luat legătura cu CNCCI în vederea solicitării unui loc pe secţia ATI. Spitalul din Mediaş având secţia de ATI destinată pacienţilor COVID în amenajare. Între timp, ţinând cont că starea acestuia a prezentat o agravare progresivă s-a solicitat intervenţia medicilor de pe secţia ATI Mediaş, în urma căreia a fost ventilat mecanic şi monitorizat în permanenţă de medicul pneumolog, medicul ATI şi medicul de gardă. În cursul zilei de astăzi, din nefericire, a decedat”, anunțau oficialii de la Prefectura Sibiu.

„Chiar dacă Spitalul Municipal Mediaş nu este complet pregătit pentru pacienţii confirmaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, acesta a beneficiat de tot suportul medical necesar, iar corpul medical a făcut toate eforturile pentru ca viaţa acestuia să fie salvată”, se mai spunea în comunicat.