Situația din Irak complică relația SUA-Ucraina

Situația din Irak complică relația SUA-Ucraina

Protestele violente ale pro-iranienilor de la Bagdad contra ambasadei americane au dus la amânarea vizitei în Ucraina a șefului diplomației SUA.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, trebuia să ajungă joi la Kiev, însă vizita în Ucraina a fost amânată până la rezolvarea crizei din Irak.

Decizia a fost luată după ce ambasada americană de la Bagdad a fost atacată de protestatari pro-Iran, furioşi din cauza raidurilor aeriene americane împotriva unei facţiuni a milițiilor pro-iraniene din Irak. Raidurile SUA s-au soldat cu moartea a 25 de persoane.

Miercuri după amiază, manifestanții irakieni în favoarea Iranului au părăsit împrejurimile Ambasadei Americane la Bagdad la ordinul unor puternice facțiuni paramilitare, deși anterior acestea amenințaseră că vor rămâne pe loc pe termen nelimitat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coaliția de facțiuni paramilitare a estimat că mesajul manifestanților a fost înțeles și le-a cerut membrilor săi să se retragă în afara zonei verzi, ultrasecurizate, din capitala irakiană, unde își are sediul Ambasada Americană.

Un purtător de cuvânt al brigăzilor Hezbollah a declarat că mingea este acum în terenul Parlamentului irakian, potrivit Agenției France Presse.

Brigăzile Hezbollah sunt o facțiune ce a luptat alături de autorități împotriva jihadiștilor și care ulterior a fost integrată în armata irakiană, iar duminică o bază a acesteia a fost vizată de raidurile americane, Washingtonul considerând că interesele sale în Irak sunt afectate de atacurile repetate ale acestei facțiuni.

Responsabilii irakieni pro-Iran încearcă acum să strângă semnături în parlament, pentru a denunța acordul irakiano-american ce autorizează prezența a peste 5.000 de soldați ai SUA pe teritoriul Irakului.

Totodată, tensiunile dintre Statele Unite și Iran, țări inamice care acționează în Irak, au escaladat la nivel verbal. Președintele Donald Trump a amenințat că va face Iranul să plătească un preț mare, acuzând Teheranul că a orchestrat atacarea ambasadei sale de la Bagdad, în timp ce liderii iranieni au acuzat Washingtonul de rea voință şi au avertizat că vor riposta oricărei amenințări împotriva țării lor, potrivit Rador.