SITUAȚIA celor patru MILITARI români RĂNIȚI în Afganistan

SITUAȚIA celor patru MILITARI români RĂNIȚI în Afganistan

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis că evoluția stării de sănătate a celor patru militari răniți în Afganistan este favorabilă. În urma primei serii de investigații, evaluări şi îngrijiri medicale asigurate la unitatea de primiri urgențe a spitalului militar din Baza Aeriană Kandahar, s-a constatat că leziunile suferite militarii români răniți în atacul de duminică, 25 septembrie, nu le-au afectat organele vitale. Doi dintre aceștia au fost transferați la un spital din Germania.

Primele investigații medicale efectuate de cei patru militari răniți în regiunea Kandahar, din Afganistan arată o evoluție favorabilă a stării de sănătate. În situația prezentată de MApN se arată că soldatul Costică-Victor Tarnovschi, care a suferit plăgi superficiale fără a avea leziuni majore, urmează să fie trimis la infirmeria Batalionul Protecția Forței „Rechinii Albi”și va rămâne în atenția echipei medicale românești. Militarul, în vârstă de 22 de ani, este necăsătorit și se află la prima misiune într-un teatru de operații.

Ceilalți trei militari au fost evacuați în cursul acestei dimineți la Spitalul militar din Baza Aeriană de la Bagram, unde au fost din nou evaluați de medici, care l-au reținut pe caporalul Marcel Neagu pentru o evaluare medicală detaliată și tratament de specialitate. Militarul profesionist are 36 de ani, este necăsătorit, fără copii, și a mai participat la două misiuni în teatrele de operații din Kosovo (2005) și Irak (2009).

Sublocotenentul Florin Oprea și plutonierul Eduard-Vlad Romilă au fost evacuați, cu o aeronavă militară, la Centrul medical regional american din Landstuhl, Germania, pentru investigații medicale complete și pentru îngrijiri de specialitate. Ofițerul, în vârstă de 23 de ani, este căsătorit, nu are copii și se află la prima misiune într-un teatru de operații, iar subofițerul, în vârstă de 37 de ani, este căsătorit și are un copil, fiind la a treia misiune, după una în Irak (2008) și alta în Afganistan (2011).

Forțele Terestre Române asigură un medic, ofițer de legătură la spitalul din Germania, pentru a facilita sprijinul medical acordat răniților și comunicarea cu familiile acestora și cu Ministerul Apărării Naționale.