Sistemul public de sănătate din Marea Britanie se confruntă cu o subfinanțare acută și cu o mare criză de personal. Pacienții așteaptă cu orele la urgență și uneori mor cu zile înainte să fie consultați.
Asociaţia Medicală din Marea Britanie (BMA), care reprezintă interesele cadrelor medicale a anunțat că sistemul din Regatul Unit se apropie de colaps, iar autotăritățile trebuie să ia măsuri urgente, transmite BBC.
Preşedintele BMA, Philip Banfield spune că există mari întârzieri în ceea ce privește acordarea sistenței medicale de urgență, iar din acest motiv pacienții mor cu zile. Totul din cauza unor decizii politice. Sistemul de sănătate se confruntă cu o lipsă acută de personal și are nevoie de o suplimentare de buget. Sute de procese au fost intentate, în ultimii doi ani, de rudele pacienților care au murit în spitale în timp ce așteptau să fie tratați,
Situație gravă
Criza din sistemul de sănătate britanic nu este una nouă, iar Guvernul de la Londra susține că acesta reprezintă o prioritate. Fără însă să ofere și soluții pentru remedierea problemelor.
„Situaţia cu care ne confruntăm, consider eu, este fără precedent în NHS (sistemul naţional de sănătate). Oamenii nu mai au încredere că medicina de urgenţă va fi prezentă în cazul în care ei vor avea nevoie de ajutor. NHS pare că descurajează oamenii să mai apeleze la serviciile de urgenţă, cu excepţia cazurilor ameninţătoare de viaţă, pentru că serviciile sunt suprasolicitate. Eu consider că tocmai acest gen de abordare îi sperie pe oameni şi pune în pericol funcţionarea sistemului", a declarat Wes Steering, membru al Partidului Laburist, potrivit Rador.
Este nevoie de personal
În Marea Britanie, milioane de oameni așteaptă cu orele să fie internați sau nu-și primesc tratamentele la timp, situație cu care sistemul se confruntă încă din 2020. Pentru prima dată în ultimii 100 de ani asistentele medicale au intrat în grevă luna trecută.
Bugetul pentru serciviile de sănătate publică este de 221 de miliarde de euro. În sistem lucrează 1,2 milioane de oameni, dar mai este nevoie de 130.000 de angajați, inclusiv 12.000 de medici în spitale și 47.000 de asistente. Din cauza lipsei fondurilor, în ultimii ani nu s-au mai făcut angajări.