Sistemul Informatic Schengen. Sute de persoane cu probleme au căzut în plasa polițiștilor

Sistemul Informatic Schengen. Sute de persoane cu probleme au căzut în plasa polițiștilor Sursa foto: Facebook

Polițiștii români împreună cu partenerii din statele Schengen au identificat sute de  persoane și zeci de autoturisme care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen (SIS), se arată într-un comunicat al Inspectoratului General de Poliție (IGPR).

Peste 682 de persoane au fost identificate prin Sistemul Informatic Schengen

Potrivit raportului IGPR, au fost depistate 682 de persoane, 59 de autoturisme și 39 de documente care au făcut obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen. Dintre persoanele introduse în SIS, 502 de persoane au fost identificate în România, în urma schimbului de informații prin Biroul SIRENE.

În plus, polițiștii au aplicat 15 mandate europene de arestare și depistat 64 de persoane care nu aveau dreptul de călătorie în spațiul Schengen. Nu în ultimul rând, oamenii legii au confiscat 54 de autovehicule căutate în spațiul Schengen.

Control în spațiul Schengen

Control acte. Sursa foto: Arhiva EvZ

Aplicația eDAC, un instrument vital pentru polițiști

De asemenea, un număr de 180 de persoane căutate de forțele de ordine din România au fost identificate în țările din spațiul european de liberă circulație, prin intermediul Biroului SIRENE. Dintre persoanele depistate de partenerii europeni, 22 au făcut obiectul unor mandate de arestare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar 36 nu au avut drept de călătorie în spațiul european de liberă circulație. Alte 15 au fost căutate pentru proceduri judiciare, în timp ce 8 persoane figurau în baza de date a Poliției Române ca fiind dispărute.

Polițist

Poliția Română. Sursa foto: Arhiva EvZ

România a intrat în spațiul Schengen doar cu granițele aeriene și maritime

De la 31 martie 2024, mai precis de la aderarea României în spațiul Schengen cu granițele maritime și aeriene, pasagerii care vin sau pleacă spre statele membre în spațiul european de liberă circulație nu au mai fost supuși controlului documentelor.

Tot de la 31 martie 2024, Poliția Română poate identifica mult mai ușor persoanele dispărute sau cele care au probleme cu legea, prin intermediul aplicației eDAC.