Sistemul energetic naţional, în pericol fără cablul submarin România-Turcia
- Teodora Cimpoi
- 9 martie 2011, 21:09
Există un excedent de energie în Dobrogea care ameninţă sistemul energetic naţional şi de aceea este necesar să se realizeze proiectul cablului submarin România-Turcia, a declarat astăzi Gheorghe Indre, manager al Transelectrica Solution.
"Există un excedent de energie electrică în Dobrogea care ameninţă să atingă cote impresionante greu de stăpânit în condiţii de securitate", a spus Indre.
El a explicat că situaţia este cauzată de capacitatăţile ridicate de producţie şi de consumul scăzut din zonă.
Totodată, managerul Transelectrica a mai afirmat că s-au acordat avize pentru 11.000 MW eolieni, pentru 5.000 MW existând deja contracte de racordare, în condiţiile în care noaptea consumul de electricitate din România se ridică la 4.000 – 5.000 MW.
Indre a prezentat proiectul cablului submarin investitorilor arabi prezenţi la forumul economic Consiliul de Cooperare al Golfului – România, organizat de Forum Invest. Transelectrica a semnat în 2009, cu firma Vattenfall Power Consultant AB, din Suedia, Contractul de Servicii pentru realizarea Studiului de Fezabilitate, inclusiv Studiul de Mediu şi Caietele de Sarcini, pentru proiectul "Cablu Submarin România - Turcia (HVDC Link)", valoarea contractului fiind de 1,24 milioane euro. Ideea realizării acestui proiect a fost obiectul unor înţelegeri preliminare între autorităţile din România şi Turcia şi are în vedere facilitarea comerţului cu energie electrică între cele două ţări, în principal pentru satisfacerea nevoilor în creştere de consum de electricitate din Turcia, precum şi valorificarea potenţialului de producţie pentru export din România, potenţial în crestere semnificativă prin noile proiecte în energie eoliană din zona Dobrogea.