Sistemul de pensii din Republica Moldova suferă de sindromul „călcâiului lui Ahile”

Pensii. Sursa foto: Picxabay

Republica Moldova. Există probleme serioase în sistemul de pensii din Basarabia, iar autoritățile trebuie să depună eforturi pentru a crea un echilibru. Care să evite riscul intrării într-un colaps al sistemului.

Găurile negre care există în bugetul asigurărilor de stat pot să fie amortizate în cazul în care reprezentanții statului ar uniformiza tariful contribuțiilor de la fondul de retribuire a muncii din sectorului privat (24%) cu cel din sectorul bugetar (29%). La un nivel care să fie de „cel puțin 29%”.

Care sunt marile probleme în sistemul de pensii din Republica Moldova

Guvernul de la Chișinău nu are de gând creșterea sau egalarea tarifelor, dar a demarat procesul de revizuire a unor prestații și cheltuieli din bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS). După cum a afirmat Elena Țîbîrnă, directoarea Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), în podcastul Europei Libere, „În esență...”

Înainte de această măsură, tariful contribuției la BASS a fost unic și ajungea la un procent de 29%. Apoi, în anul 2018 s-a decis că sectorul bugetar va achita o contribuție de 29%, iar cel privat – 24%. Măsura a fost aplicată pentru a combate economia subterană și pentru a-i încuraja pe angajatori să nu ascundă tot venitul. Însă, s-a dovedit a fi un mare eșec. Nu a dat rezultate absolut deloc”, a afirmat Elena Tîbîrnă. Care a mai precizat că acum se înregistrează  un deficit în valoare de 6 miliarde de lei.

Ce măsuri nu au funcționat, ce ar trebui făcut

Elena Țîbîrnă a mai explicat că o altă sursă de venituri la BASS ar putea fi dividendele pe care le achită unii agenții economici, estimate la suma aproximativă de 2 miliarde de lei anual.

Sursa foto: BNP

Egalarea tarifului contribuției și perceperea plăților din dividende ar putea să acopere deficitul ce s-a format în bugetul asigurărilor sociale

Întrebată dacă Guvernarea de la Chișinău ia în calcul creșterea tarifelor contribuțiilor, invitata a precizat „nu discutăm acest subiect” și că tarifele actuale vor fi menținute și în anul 2025. „Este o politică nepopulară să majorezi taxele și impozitele.” Ea precizează că sunt în proces de revizuire cheltuielile din BASS, pentru că unele „nu sunt proprii sistemului de asigurări sociale”. Șefa CNAS a exemplificat cu biletele balneosanatoriale, acestea fiind mai mult „o prerogativă” a sistemului medical decât al celui de asigurări sociale, conform sursei citate.