O româncă din Bruxelles a avut nevoie de o banală operaţie la mână, dar, dintr-o confuzie, medicii i-au făcut chiuretaj. Femeia ar putea primi despăgubiri de sute de mii de euro
Nu doar sistemul medical românesc e măcinat de cazuri de malpraxis. O înlănţuire de greşeli a făcut ca, într-un spital din Bruxelles, o româncă să fie supusă unei alte intervenţii decât cea de care avea nevoie. Modul în care a reacţionat conducerea,recunoscând greşeala, este însă exemplar. Despăgubirile pe care le va primi românca pot ajunge şi la sute de mii de euro. Dacă nenorocirea se întâmpla într-un spital românesc, pentru Erica ar fi urmat un proces lung, cu şanse minime de câştig.
-
CONFUZIE STRIGĂTOARE LA CER. Medicii din Bruxelles I-AU FĂCUT UN CHIURETAJ unei românce, în loc să o opereze la mână!| VIDEO
Hemoragie şi şoc după operaţie Erica, 38 de ani, a fost programată acum o lună pentru o operaţie de refacere a tendonului, la Spitalul Brugman. În aceeaşi dimineaţă, o altă femeie fusese programată pentru un chiuretaj. Românca nu vorbea franceza, aşa că, în momentul în care o infirmieră a întrebat-o dacă aşteaptă pentru chiuretaj, a răspuns afirmativ fără să-şi dea seama de greşeală. A fost dusă în sala de operaţii, dar pentru că nici anestezistul nu se putea înţelege cu ea, a ieşit pe hol în speranţa că va obţine mai multe informaţii de la soţul ei. O altă întâmplare nefericită a făcut că doctorul să dea peste partenerul femeii care avea nevoie de intervenţia genitală. După o operaţie de trei ore, Erica s-a trezit cu dureri genitale pe care nu şi le putea explica şi cu hemoragie. După zece ore, unui medic român din acel spital i-a revenit sarcina de a o înştiinţa că fusese victima unei greşeli pe care spitalul o recunoaşte. "S-a produs o greşeală, fără îndoială. Asigurările o vor despăgubi", a declarat directorul, Daniel Desir.
- Decizie istorică a justiţiei române. Spitalele vor răspunde în solidar cu medicii în cazurile de malpraxis
Femeia a intrat în depresie şi se teme că nu va mai putea rămâne însărcintă, aspecte care vor cântări destul de mult în stabilirea prejudiciului. "Pentru astfel de confuzii, în Vest se acordă despăgubiri de 600.000-700.000 de euro", spune avocatul Raluca Simion. În străinătate, prima opţiune este rezolvarea conflictului pe cale amiabilă, care scuteşte atât pacienţii, cât şi doctorii de procese lungi şi costisitoare."Spitalele de acolo sunt încurajate să anunţe erorile, pentru că nu se pune imediat preţ pe capul doctorului. Acolo se pune accentul pe acordarea de despăgubiri. Se reunesc experţi care stabilesc prejudiciul, în funcţie de cum i-a influenţat actul medical sănătatea fizică şi psihică. În cazul acesta, dacă femeia va rămâne sterilă, despăgubirile vor fi consistente", spune Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.
"În SUA, sunt cam 80 de cazuri pe an în care se amputează piciorul altui pacient sau când în cazul aceluiaşi pacient e tăiat piciorul sănătos. Ca să fi e siguri, medicii se şi semnează cu o seară înainte pe piciorul ce trebuie operat."
VASILE ASTĂRĂSTOAE, preşedintele Colegiului Medicilor din România
- GAFA DE COMĂ A MEDICILOR. Au operat un bolnav de APENDICITĂ, deşi avea MENINGITĂ
În loc să rezolve problema, noua lege a sănătăţii vrea să arunce exclusiv în cârca companiei de asigurări gestionarea conflictului dintre medic şi asistent. Asiguratorii vor fi obligaţi să plătească atât despăgubiri materiale, cât şi morale. "E ca şi cum ai crede că asiguratorul şi pacientul au acelaşi interes, ceea ce nu e adevărat. Cea mai bună soluţie ar fi medierea, la care să participe pacientul, medicul şi asiguratorul", explică avocatul Simion. CITIŢI ŞI:
-
"Moartea domnului Lăzărescu" e minciună. Un bărbat a fost plimbat prin spitale până şi-a dat duhul