Sistemul antiaerian MAMBA, trimis de Franța în România, a devenit operațional. Fiecare rachetă costă 2 milioane de euro: „Franţa oferă dovada solidarităţii colective”

Sursa: Adevărul.ro

Sistemul francez antiaerian sol-aer MAMBA, cu o rază medie de acțiune, a fost dislocat în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capul Midia încă din mai 2022, iar acum o echipă a NATO a evaluat și aprobat operaționalizarea acestui sistem în România.

Operaționalizarea sistemului MAMBA este în sarcina a 100 de soldați din „Armée de l'Air” a Franței. Acest sistem are capacitatea de a asigura o bulă de securitate pe o rază de minimum 100 de km.

Sistemul MAMBA devine operațional pe teritoriul României

„Dislocarea sistemului MAMBA în România face parte din setul de măsuri adoptate de Alianţa Nord-Atlantică pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic al NATO. Prin contribuţia cu capabilităţi de nivel înalt şi rolul asumat de naţiunea-cadru în cadrul Grupului de Luptă NATO de Apărare Colectivă (CDBG) din România, Franţa oferă dovada solidarităţii colective şi a angajamentului său faţă de acţiunile Alianţei de a întări flancul estic”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Pe numele său complet, sistemul ASTER 30 SAMP/T MAMBA a fost creat în scop de apărare aeriană, având o rază medie și lungă de acțiune și fiind util în misiuni de protejare a forțelor armate, dar și a zonelor strategice. Sistemul de rachete MAMBA poate funcționa fie independent, fie integrat într-o rețea coordonată, cea de-a doua situație fiind întâlnită în cazul sistemului amplasat de francezi la Capul Midia.

Sistemul MAMBA are la bază un interceptor marca Aster 30, care este, de fapt, o rachetă în două trepte, ce poate atinge o viteză maximă de 4,5 Mach, mai exact de 4,5 ori viteza sunetului, în timp ce altitudinea de zbor trece de 20.000 de metri. Aster 30 poate intercepta ţinte aflate la altitudini situate între 50 de m - 20 de km.

Rachetele sistemului MAMBA au un preț de 2 miloane de euro per bucată

MAMBA utilizează o adevărată rețea de senzori și radare, inclusid 3D, ceea ce face posibilă eficiența dovedită în ce privește țintirea amenințărilor venite pe calea aerului. Astfel, SAMP/T folosește o variantă îmbunătățită a radarului Arabel, ce are are o rază lungă de acțiune, extinzând, deci, capacitatea rachetelor de a atinge ținte aflate la altitudini ridicate, inclusiv a unor rachete balistice tactice (TBM).

Sistemul SAMP/T vine cu costuri ridicate, anume 500 de milioane de euro, în timp ce o singură rachetă Aster 30 are un preț de 2 milioane de euro.

România, investiții în sisteme de rachete de ultimă generație

MAMBA a fost amplasat la Capul Midia, după formarea Grupului de Luptă al Alianței Nord-Atlantice pe teritoriul țării noastre (BGFP). Franța a propus să preia rolul de națiune-cadru, motiv pentru care a trimis un batalion în România, numit „vârful de lance” al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), responsabil de crearea BGFP în România, ale cărui principale forțe rotative au fost completate cu efective de militari trimiși de Belgia și Țările de Jos.

Astfel, forţele principale ale BGFP se află dislocate în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, acolo unde desfășoară misiuni de instrucție împreună cu militari din Armata Română, dar și cu soldați din statele aliate, conform Adevărul.ro.