Sistemele Patriot încep să apară în Europa

Rachete Patriot. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Elveția se alătură multor altor națiuni prin achiziția sistemului sofisticat de apărare antirachetă Patriot. Sistemul de rachete Patriot devine rapid coloana vertebrală standard pentru sistemul de apărare antiaeriană a unei țări, într-o epocă a capacităților de luptă cu rază lungă. Elvețienii sunt ultimii dintr-un șir de țări care au adoptat cu seriozitate sistemul Patriot.

Departamentul de Apărare al SUA (DoD) a achiziționat rachete Patriot de la Raytheon Missiles and Defense, într-un contract de vânzare militară externă, în numele guvernului elvețian, pe 28 martie. Producția de sisteme de rachete Patriot este un proces costisitor, cu fonduri care ajung la 1,2 miliarde de dolari. Lucrările vor fi efectuate în Elveția, Germania și mai multe locații din SUA, cu data de finalizare la 31 decembrie 2032.

Sistemul Patriot este folosit de SUA și țările aliate, inclusiv Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Țările de Jos, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Polonia, Suedia, Qatar, Emiratele Arabe Unite, România, Spania și Taiwan.

Cel mai recent, sistemul Patriot a fost văzut ca o parte esențială a răspunsului forțelor armate ucrainene la invazia forțelor ruse. A fost în centrul dezbaterii în ultimele luni, deoarece a fost considerată inițial o acțiune de escaladare furnizarea de sisteme Patriot de către SUA în Ucraina, ceea ce servește ca o dovadă a eficacității sistemului de apărare antirachetă, potrivit army-technology.com.

Sistemul Patriot

Patriot (MIM-104) este un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, la orice altitudine, în orice condiții meteo, pentru a contracara rachetele balistice tactice, rachetele de croazieră și aeronavele avansate. Este produs de Raytheon în Massachusetts și Lockheed Martin Missiles and Fire Control, în Florida.

Racheta are o rază de acțiune de 70 km și o altitudine maximă mai mare de 24 km. Timpul minim de zbor este mai mic de nouă secunde, iar cel maxim este de trei minute și jumătate.

Este grăitor faptul că Departamentul Apărării a aprobat posibila vânzare de echipamente și servicii în valoare de 100 de milioane de dolari pentru a ajuta Taiwanul să mențină și să îmbunătățească sistemul existent de apărare aeriană Patriot, în februarie 2022, având în vedere amenințarea la adresa autonomiei sale venită din partea Chinei vecine. Raytheon și Lockheed Martin au fost numiți contractori principali pentru acest program de cinci ani.

Adoptarea sistemului de către Elveția

Potrivit GlobalData, cheltuielile elvețiene pentru sistemul Patriot ar urma să ajungă, estimativ, la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 23,43%, între 2022-2025.

Cheltuielile combinate ale armatelor care folosesc doar modelul MIM-104F Patriot ar urma să crească de la 1,18 miliarde dolari în 2023, la 2,14 miliarde dolari în 2033, la o rată CAGR constantă de 1,32%.

Până acum, utilizatorii sistemelor Patriot din Europa au fost grupați în jurul Europei Centrale și de Est, și anume Germania, Polonia, România și, bineînțeles, Ucraina. Nu este o coincidență faptul că se grupează în apropierea sferei de influență a Rusiei aflate în expansiune.

Adoptarea de către Elveția a sistemului american de apărare antirachetă nu numai că demonstrează popularitatea sistemului, dar ar putea, de asemenea, să marcheze o tendință de utilizare a sistemului Patriot în Europa de Vest, deoarece noul cumpărător – o țară mică și faimoasă pentru neutralitatea sa – își înarmează spațiul aerian până în dinți.

Consolidarea spațiului aerian continental

Multe țări europene încearcă să păstreze ordinea bazată pe reguli pe care SUA o promulgă pe scena mondială. O parte a multor strategii militare este stabilirea unor operațiuni interdependente și interoperabile cu aliații și partenerii lor, pe măsură ce diviziunea geopolitică se adâncește.

Această strategie interdependentă face apel la o politică de comuniune în resursele militare. Achiziția mai largă a sistemului american Patriot este în mare parte din aceasta, deoarece Europa caută să-și protejeze cerul de amenințarea invaziei ruse în Ucraina.

Producătorul de echipamente originale, Raytheon Missile and Defence, subliniază necesitatea unei „interoperabilități globale mai integrate. Țările care au Patriot pot – și reușesc – să se antreneze împreună. Și dacă este nevoie, pot opera împreună în luptă”. (Rador)