Republica Moldova va perfecta un sistem de reciclare, care funcționează deja în România și în alte țări europene. Consumatorii vor plăti în plus pentru băuturi, apoi își vor recupera banii după ce vor duce recipientele, la un automat, pentru a putea să fie reciclate.
De acest proiect de vor ocupa oficialii de la Ministerul Mediului din Basarabia. Este pregătit un proiect de hotărâre de Guvern, ce urmărește „sistemului de depozit pentru ambalaje”. El a fost supus consultărilor publice în luna iunie.
Apare un sistem de reciclare și în Republica Moldova
Factorii decidenți vor ca astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi. Pentru a realiza trecerea la o economie circulară, în care resursele sunt folosite pentru o perioadă cât mai lungă și cât mai eficient.
Grație acestui sistem, vor fi reciclate ambalajele reutilizabile sau de unică folosință din sticlă, plastic și metal, utilizate pentru bere, cidru, vin, băuturi fermentate, alte băuturi alcoolice și nealcoolice, apă minerală, apă potabilă, suc sau alte recipiente cu un volum mai mic de 3 litri.
În acest moment, doar 3% din deșeurile de plastic din Moldova sunt reciclate, după cum arată Studiul privind deșeurile din plastic în Basarabia. În anul 2021, s-a calculat că un singur om produce o cantitate de 45 de kilograme de deșeuri de plastic.
Consumatorul va achita depozitul
Depozitul ce va fi plătit de consumator, pentru ambalaj va ajunge, în momentul cumpărăturii, la comerciant. Intră în discuție operatorul economic care vinde produse marcate „SD”, adică participă în sistemul de depozit.
Vânzătorul transferă banii către producător – cel care livrează pe piață produsele ambalate (fie le importă, fie le produce) și care, ulterior, îi transmite administratorului sistemului de depozit.
Administratorul este o entitate juridică ce se ocupă exclusiv de gestionarea sistemului și va fi ales printr-o procedură specială de către Ministerul Mediului, după cum notează noi.md.