Republica Moldova va avea un sistem de avertizare a cetățenilor, în situații de urgență și calamități naturale, prin intermediul telefoanelor mobile. Realizarea proiectului face parte dintr-o serie de măsuri menite să sporească pregătirea și răspunsul la situațiile de urgență.
Acțiunile vor fi finanțate în baza unui Acord dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare. Valoarea totală a Acordului este de 37,4 milioane de euro. Pe lângă implementarea sistemului de avertizare publică prin intermediul telefoanelor mobile, din resursele disponibile vor fi achiziționate vehicule și echipamente de intervenție în situații de urgență.
Răspuns mai rapid în situații de urgență
Proiectul prevede și eficientizarea serviciilor hidrometeorologice: vor fi modernizate sistemele de observare hidrometeorologică, îmbunătățite capacitățile de prognoză ale Serviciului Hidrometeorologic de Stat și consolidată colaborarea instituțională și regională pe acest segment.
„Fenomenele meteorologice extreme afectează întreaga lume, inclusiv Republica Moldova. Nu le putem evita, dar putem fi mai pregătiți să le gestionăm eficient și să minimalizăm consecințele lor. Proiectul va permite, de asemenea, pregătirea instituțiilor pentru răspunsul rapid la situații de urgență și va institui noi reglementări pentru reducerea riscurilor la nivelul infrastructurii critice”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
O altă componentă a Acordului ține de eficientizarea evaluării și gestionării pericolelor naturale, a riscurilor seismice și a celor legate de climă. De asemenea, va fi creat un nou Fond de rezervă pentru dezastre, ca sursă de finanțare transparentă și țintită pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale.
Republica Moldova s-a confruntat cu numeroase fenomene extreme în ultimii ani, care au avut consecințe dezastruoase mai ales asupra culturilor agricole.
Moldova ar putea să aibă și de un sistem de alertare, la nivel național, pus la punct și funcțional anul viitor. Este vorba despre ceea ce se va numi MS-Alert, asemănător cu cel care operează pe teritoriul României, care îi avertizează pe cetățenii înainte producerii fenomenelor meteo extreme. De asemenea, sistemul mai transmite informații și despre alte situații de urgență.