Rusia a anunţat instituirea unei ''zone tampon'' în partea de Nord, în Siria, cuprinzând capitala ţinutului, Homs. Încetarea focului a intrat în vigoare după ce Federaţia Rusă şi grupurile de opoziţie siriene au ajuns la un acord la întâlnirea de la Cairo. Militarii ruşi vor garanta respectarea armistiţiului între armata arabă siriană fidelă lui Bashar al-Assad şi opoziţia armată. Iar SUA se află în mare dificultate, oare ce va alege?
Un mic pas către pace
Este vorba de a treia ''zonă sigură'' sub comandă rusească. Acordul a fost parafat pe 4 mai în colocviul de pace de la Astana. De remarcat că zona de Sud este sub controlul lui Hyat Tahrir al-Sham (Al Qaida). Actualele acorduri, în acelaşi timp, nu privesc cea mai parte a teritoriului ţării, iar zonele controlate de kurzi sunt practic excluse din aceste tratative. . Grupul de opoziţie părăseşte coaliţia SUA
După cum explică Peter Kurzun pe Strategic Culture Foundation, ''succesul acestei zone-tampon are loc în timp ce grupul de opoziţie armat al lui Shohada Al Quartyan a abandonat coaliţia condusă de SUA, întrucât preferă să combată ISIS şi în Irak. Ei au anunţat că vor susţine doar grupurile de rebeli sirieni implicaţi în lupta împotrrica Califatului şi nu pe cei care ar putea să ducă ofensiva împotriva lui Assad. În orice caz, se evită cât mai mult posibil înfruntări între părţile conduse de Statele Unite sau Rusia.
Noua strategie a SUA
SUA cedează poziţii în partea meridională a Siriei, dar la Nord sprijină kurzii care conduc operaţiunile pentru a smulge Raqqa de la ISIS. Între timp, armata americană riscă să piardă controlul coaliţiei sub comanda kurdă, iar turcii pregătesc o nouă operaţiune pe pământ sirian exact împotriva kurzilor. În aceste condiţii SUA este invitată să aleagă de ce parte se situează: cu Erdogan şi Turcia (membră a NATO), sau de partea kurzilor. ''Conflictul dintre Turcia şi kurzi nu poate dispărea în neant - observă Korzun - Dacă ar izbucni un conflict, SUA vor trebui să aleagă între un aliat NATO şi forţa care se dovedeşte mai eficace şi temerară împotriva Statului Islamic. Această alegere e mai dificilă decât ne imaginăm, iar SUA s-ar putea foarte curând să fie obligată să se decidă''.
Rusia devine protagonistă
Rusia se găseşte în situaţia de a fi unica putere capabilă să medieze între toate părţile în cauză, scrie Occhi della guera. Are relaţii bune cu Turcia, cu kurzii, cu guvernul sirian, Iranul şi cu petro-monarhiile Golfului. Fără Moscova ar fi imposibil să se instituie zone-tampon, care reprezintă un pas fundamental în procesul de pace. ''La Washington aceasta ar putea să nu placă, dar realitatea e aceasta - observă Korzun -. Cooperarea cu Moscova e modul cel mai bun pentru a înfrunta probleme Siriei''.