Siria: ruptură americano-rusă cu miros de praf de pușcă | PULSUL PLANETEI

Siria: ruptură americano-rusă cu miros de praf de pușcă | PULSUL PLANETEI

Situația de pe teren din Siria a luat o întorsătură complicată, după ce Rusia a anunțat că ea continuă să îl sprijine pe Al Assad să elibereze orice centimetru de teritoriu sirian.

 O afirmație lansată prin intermediul sirienilor și a presei siriene, niciodată negată, deși ministrul rus de Externe face apel la pretinsul acord ruso-american, care nu a fost dat niciodată publicității, forțând încă o dată mâna americanilor atunci când afirmă că, dacă nu e respectat, îl vor da publicității.

În fapt, atacurile repetate asupra Alepului, înconjurat și bombardat de ruși și sirieni, au dus la situația în care a apărut foarte clar avertismentul american că SUA se vor retrage din orice negociere și acord cu Rusia pe Siria, ba mai mult, din orice discuție. Iar ultimatumul vine după ce aviația ruso-siriană a bombardat convoiul umanitar al Crucii Roșii și ONU ce mergea spre Alep, de unde întreruperea definitivă a acestui tip de convoaie. Mai mult, tot aviația rusă a bombardat cu bombe anti-buncăr - unele dintre ele neexplodate și filmate de către localnici - locuințe civile din Alep și spitalul din localitate, inclusiv săli de operație plasate la subsoluri.

De altfel, trimisul special al ONU și compartimentul responsabil de afaceri umanitare al organizației globale au acuzat direct Rusia de crime de război în Siria, cu mii de civili uciși de bombardamentele nediscriminatorii ruse. Mai mult, acuzația vine concomitent cu publicarea rezultatelor anchetei privind doborârea avionului Malaysian Airlines deasupra Donbasului care conținea și testul tragerii cu rachete de pe un BUK (lansatorul responsabil de doborârea avionului), test secret efectuat în Finlanda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzațiile de crime de război par însă să pălească față de încălcarea deplină a oricărui acord și înțelegere bilaterală. Ascunzându-se în spatele unei pretinse promisiuni americane de a separa luptătorii moderați de cei ai Frontului Al Nusra, Rusia a continuat bombardamentele pentru a ocupa Alepul în favoarea lui Bashar al Assad. De aici încolo, orice formulă de dialog ruso-american pare imposibilă.

Mai mult, SUA a anunțat că, la cererea Președintelui Barack Obama, instituțiile de forță americane caută soluții alternative, inclusiv militare, privind reacția pe teren. Bombardarea riguroasă și sistematică a trupelor lui Bashar al Assad din jurul Alepului și din alte regiuni este luată în discuție. Mai mult, SUA au avertizat și asupra posibilității ca acțiunile ruse să nu determine un transfer de rachete portabile sol-aer de la statele arabe către insurgență, pentru a asigura protecția împotriva avioanelor ruse și siriene, astfel că avioanele ruse vor începe să fie doborâte când atacă opoziția.

De asemenea, SUA au avertizat că o continuare a acestei formule de strategii, aceea de soluționare militară, prin forță, a situației de pe teren, în favoarea unui jucător, al Assad, poate duce la retragerea coaliției internaționale anti-ISIL din regiune și să determine Rusia să-și asume un al doilea Afganistan. Or, trupele sovietice de acum 27 de ani aveau altă compoziție și nu au făcut față foarte bine insurgenței și mudjahedinilor, iar acum o Federație Rusă net inferioară militar și în pragul colapsului economic riscă să se prăbușească prin implozie, așa cum a făcut-o fosta „închisoare a națiunilor” după Afganistan.

Avertismentul american e și mai serios, odată ce face referire și la faptul că o continuare a acestui comportament poate arunca în aer nu numai Nordul Caucazului, acolo unde Daesh- Stat Islamic și-a dezvoltat rețeaua, ci chiar Moscova, Sankt Petersburgul și alte localități cu populație civilă nevinovată, vizată de atacurile teroriste ale ISIL sau Al Nusra.

Perspectiva unei rupturi definitive ruso-americane, ba chiar a implicării SUA în conflict direct împotriva trupelor lui Al Assad, pe care le sprijină Rusia cu trupe speciale și aviație (unde o mai fi retragerea anunțată din martie de Putin, cine mai știe???) ar putea duce la confruntări directe ruso-americane în bătălia aeriană și pe teren, acolo unde trupele terestre sprijinite de ambele părți intră în contact și confruntare directă. O situația nedorită, dar foarte posibilă, cât de curând.