Mii de membri ai serviciilor de securitate siriene, sprijiniţi de tancuri şi maşini blindate, au pătruns azi dimineaţa în oraşul Deraa, pentru a contracara revolta antiguvernamentală izbucnită în acest oraş în urmă cu mai multe săptămâni. În Deraa au început imediat să se audă tiruri, a relatat telefonic activistul politic Abdallah al-Hariri, pentru AFP. Raiduri ale forțelor de ordine au loc și la Damasc. Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Navi Pilay, a denunţat violenţele din Siria şi a cerut încetarea imediată a folosirii forţei împotriva manifestanţilor.
Al-Hariri a descris scenele din Deraa, unde, potrivit martorilor oculari, se desfășoară cea mai importantă operațiune de securitate de până acum. „Soldaţii trag în toate părţile şi avansează în spatele blindatelor care îi protejează. Distribuţia curentului electric este întreruptă, iar comunicaţiile telefonice sunt aproape imposibile”, a spus el.
„Lunetişti au luat poziţii pe acoperişuri, iar tancurile au ocupat centrul oraşului”, a indicat o altă sursă, un militant pentru drepturile omului, contactat telefonic de agenţia franceză de presă. Sursele citate spun că mai multe persoane şi-au pierdut viaţa şi altele au fpst rănite. Decesele nu pot fi confirmate deocamdată, deoarece trupurile neînsufleţite nu au fost ridicate de pe străzi. Între timp, Siria şi-a închis graniţa cu Iordania, au indicat surse oficiale iordaniene. Un diplomat de rang înalt în capitala haşemită a confirmat închiderea celor două puncte vamale siriene Deraa şi Nassib, situate la frontiera cu Iordania.
Lupta regimului se duce pe mai multe fronturi. Agenţi sirieni şi paramilitari loiali preşedintelui Bashar Al-Assad au invadat de dimineaţă suburbiile Douma şi al-Mouadamiyeh de lângă Damasc, deschizând focul şi arestând mai mulţi localnici.
Autorităţile au repetat scenariul aplicat celorlalte nuclee ale mişcării de protest, declanşată la 15 martie în sudul Siriei, întrerupând legăturile telefonice în cele două suburbii, a indicat pentru Reuters un militant prodemocraţie, care a reuşit să părăsească zona înaintea valului de violenţe şi arestări. Mişcarea socială împotriva regimului de la Damasc s-a declanşat la Deraa (în sudul țării), cel puţin 361 de persoane fiind ucise în violenţele produse în aproape şase săptămâni de protest. Vineri, zeci de mii de partizani ai reformelor au manifestat în Siria, în special la Deraa şi la Homs, unde forţele de ordine au deschis focul, provocând cel puţin 100 de morţi, potrivit informaţiilor furnizate de martori contactaţi telefonic de AFP. Ridicarea, joi, de către preşedintele Bashar al-Assad a stării de urgenţă în vigoare de aproape 50 de ani, nu a reușit să pună capăt protestelor. Washingtonul reacţionează Statele Unite iau în considerare mai multe posibilităţi, „între care sancţiuni, pentru a reacţiona la reprimarea manifestaţiilor şi pentru a arăta clar că acest comportament este inacceptabil', a declarat Tommy Vietor, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională. Potrivit Associated Press, este pentru prima dată când oficialii americani vorbesc în mod public despre posibilitatea unor sancţiuni în Siria. Pe de altă parte, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia au pus în circulaţie în cadrul Consiliului de Securitate al ONU un proiect care condamnă respresiunea sângeroasă a manifestanţilor din Siria, susţin mai mulţi diplomaţi, citaţi de AFP. Acest proiect de declaraţie ar putea fi dat publicităţii mâine dacă cele 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate vor ajunge la un acord, a precizat un diplomat, sub rezerva anonimatului.