Siria - Războiul asimetric dintre SUA şi Iran

SUA vor păstra o prezență militară în Siria, până când Iranul își va retrage forțele, a declarat un important oficial al administrației Trump.

Nu vom pleca atât timp cât trupele iraniene se află în afara frontierelor iraniene, în Siria, şi avem în vedere inclusiv miliţiile iraniene şi forţele militante afiliate acestora (n.r. – referire directă la Hezbollah)”, a declarat John Bolton, consilier în domeniul securității naționale al Casei Albe.

Potrivit Defense News, 2.200 de soldați americani execută misiuni în Siria, marea lor majoritate fiind implicaţi în misiuni de combatere a unităţilor ISIS. Chiar dacă liderii militari ai SUA susţin că nu se concentrează încă asupra ameninţării Iranului în zonă, John Bolton și secretarul de Stat Mike Pompeo au declarat că Teheranul reprezintă cea mai mare amenințare strategică.

La rândul său, liderul Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, a declarat joi că mişcarea sa, angajată în conflictul sirian, a reuşit să se doteze cu „rachete de înaltă precizie”, în pofida tentativelor Israelului de a-l împiedica în această privinţă prin lovituri aeriene efectuate în Siria. Potrivit Agerpres, Hezbollah, inamic înverşunat al statului israelian, cu care s-a luptat în trecut, acordă sprijin militar regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, alături de susţinătorul său iranian. Damascul şi aliaţii săi sunt vizaţi în mod regulat de raiduri israeliene.

Potrivit armatei israeliene, Hezbollah dispune de un număr variind între 100.000 şi 120.000 de proiectile şi rachete cu rază scurtă de acţiune şi câteva sute de rachete cu rază lungă de acţiune.

 

Turcia impune noi zone de securitate la est de Eufrat

 

Turcia va acţiona la est de râul Eufrat în Siria şi va impune zone de securitate aşa cum a făcut şi în nord-vestul acestei ţări, a spus preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters. La începutul acestui an, Turcia a desfăşurat o operaţiune militară pentru a prelua controlul asupra regiunii Afrin din Siria de la miliţiile kurde siriene YPG, pe care Ankara le consideră organizaţie teroristă. YPG controlează de asemenea regiunea siriană de la est de Eufrat. „Cu voia lui Dumnezeu, în perioada următoare vom spori numărul zonelor de securitate din Siria, care să cuprindă şi regiunea de la est de Eufrat”, a spus Erdogan într-un discurs în timpul unei vizite la New York. Înainte de operaţiunea Afrin, Turcia a desfăşurat de asemenea o operaţiune transfrontalieră numită Scutul Eufrat, care a avut ca ţintă atât YPG, cât şi luptătorii Statului Islamic la est de Afrin.