Răspunsul Rusiei în Siria: Putin își pune în joc obrazul
Editura Evenimentul si Capital

Răspunsul Rusiei în Siria: Putin își pune în joc obrazul

Autor: | | 4 Comentarii | 8958 Vizualizari

Operațiunea militară americano-franco-britanică de sâmbătă a avut grijă să nu irite prea mult Moscova. Dar ambasadorul Rusiei la Washington a făcut o declarație surprinzătoare: „Insultarea președintelui Rusiei este inacceptabilă și inadmisibilă”. Mesajul e limpede: răspunsul Kremlinului trebuie să fi e suficient de puternic pentru a spăla onoarea lui Putin

Cum va reacționa Vladimir Putin, după lovitura din Siria a Statelor Unite și a aliaților săi? Iată câteva scenarii posibile și miza din spatele lor.

1. „Vă ordon, treceți Eufratul!”

Sâmbătă dimineața, când rachetele de croazieră cădeau asupra amplasamentelor unde occidentalii afirmă că se aflau instalațiile chimice ale Siriei, trupe guvernamentale ale Damascului și ale Hezbollah, sprijinite de mercenari ruși, au avut o nouă tentativă de a traversa Eufratul și a smulge de sub controlul american câmpul gazeifer Konok și cel petrolifer Al-Umar.

S-au înregistrat o serie de ciocniri cu rebelii din forțele Armatei Siriene Democrate, sprijiniți de trupele americane, informează site-ul israelian Debka.

Joi, cu două zile mai devreme, Ali Akbar Velayati, consilier apropiat al ayatollahului Ali Khamenei, atrăgea atenția într-o conferință de presă: Estul Eufratului „este o zonă foarte importantă. Sperăm că se vor face pași importanți pentru eliberarea acestei regiuni și izgonirea ocupanților americani.”

Reacția Moscovei și Teheranului la atacul de sâmbătă va cuprinde cu siguranță o intensificare a operațiunilor la est de Eufrat.

2. Ce ascunde lipsa de reacție a Moscovei?

Presa a subliniat la unison lipsa de reacție a Moscovei la loviturile americano-franco-britanice. Însă, în zilele anterioare, când devenise limpede că atacul occidental era iminent, Rusia a efectuat câteva repoziționări spectaculoase.

Ea și-a desfășurat joi bombardierele strategice grele Tu95 și Tu-22M pe bazele aeriene din Iran, reducând astfel timpul de zbor către Siria și Irak cu cel puțin patru ore. În același timp, cargourile ruse tranzitau vineri și sâmbătă strâmtoarea Bosfor, încărcate cu noi echipamente militare pentru dotarea armatei siriene.

Statele Unite și aliații franco-britanici au avut grijă să limiteze operațiunea lor militară în mod esențial la trei amplasamente unde regimul Assad ar fabrica arme chimice. Preocuparea de a nu irita Rusia peste măsură a fost evidentă.

Deși, potrivit afirmațiilor occidentale, peste o sută de rachete au lovit aceste amplasamente, Assad ar deține încă stocuri importante de agenți toxici, de care nu va ezita să facă uz, dacă va simți că regimul său politic este în pericol, susține Debka.

3. Gâlceava casnică a lui Trump cu armata sa

Operațiunea militară condusă de Statele Unite a fost marcată de controversa gravă dintre președintele Donald Trump și secretarul Apărării, James Mattis. Dacă ar fi fost după Mattis, atacul nu ar fi avut loc. Oricum, din cauza acestui diferend, operațiunea a fost întârziată câteva zile bune.

Mattis și șeful Statelor Majore reunite ale armatei americane, gen. Joseph Danford, i-au prezentat lui Trump o serie de argumente împotriva atacului. Ei au avertizat că Rusia și Iranul nu vor sta cu mâinile încrucișate și că o asemenea operațiune ar putea fi catalizatorul pentru declanșarea unui război total între Statele Unite și Rusia pe teritoriul sirian.

Până în ultimul moment, Mattis a încercat să frâneze elanul belicos al lui Trump, insistând să vorbească despre operațiunea militară ca fiind „o singură lovitură”. Însă, în discursul său televizat, Trump a plusat: „Suntem gata să continuăm această reacție până când regimul sirian încetează să mai utilizeze folosirea agenților chimici interziși.”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate