LA LIBRE BELGIQUE (Belgia). ONU şi mai multe ţări au făcut miercuri presiuni asupra Rusiei pentru ca ea să nu se opună unei prelungiri a autorizaţiei ONU de ajutor umanitar transfrontalier pentru Siria, dar Moscova a rămas inflexibilă pentru a intări suveranitatea siriană.
- "Cer insistent membrilor Consiliului să ajungă la un consens privind autorizarea, pentru încă un an, a operaţiunilor transfrontaliere, care sunt un canal de sprijin vital", a declarat în Consiliul de Securitate secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
"A nu prelungi autorizaţia Consiliului ar avea consecinţe devastatoare. Poporul sirian are o nevoie acută de asta şi este esenţial să ne mobilizăm toate capacităţile, pe toate canalele", a insistat şeful ONU.
Au fost lansate negocieri pe un proiect de rezoluţie susţinut de Irlanda şi Norvegia, doi membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate. Acesta trebuie să voteze înaintea expirării, pe 10 iulie, autorizaţia ONU, dar riscul de un nou veto din partea Rusiei este mare.
"Pentru Rusia, suveranitatea naţională primează asupra aducerii de ajutor umanitar", rezumă un diplomat sub acoperirea anonimatului.
Mecanismul transfrontalier "este un anacronism de mult timp" şi "trebuie să întărim suveranitatea şi integritatea teritorială a Siriei", a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasilii Nebenzia, respingând ideea unei noi prelungiri a autorizaţiei care este în vigoare din 2014.
De la patru puncte de intrare în Siria, mecanismul a trecut anul trecut, sub presiunea Rusiei, la un singur punct, Bab al-Hawa, la graniţa turco-siriană. Ajutorul adus pe aici merge spre circa trei milioane de persoane care trăiesc în provincia Idleb (nord-vest), bastion al insurgenţilor care continuă să nu fie sub controlul Damascului.
Siria. "Un refugiu pentru teroriştii şi jihadiştii radicalizaţi"
Această regiune este "un refugiu pentru teroriştii şi jihadiştii radicalizaţi", a criticat diplomatul rus, considerând "ridicol" să spui, aşa cum fac occidentalii, că alternativa unui ajutor trecând pornind de la Damasc prin linia frontului nu este viabil.
Toţi occidentalii resping această afirmaţie, subliniind că birocraţia, adăugată unei voinţe politice, face inoperantă trimiterea ajutorului umanitar prin interiorul ţării.
Într-o scrisoare trimisă marţi şefului ONU şi Consiliului de Securitate, circa 30 de ţări au făcut apel la o reînnoire a autorizaţiei transfrontaliere, punând mai multă presiune pe Rusia.
"Reînnoirea mecanismului transfrontalier este esenţială pentru a asigura distribuirea directă şi continuă de vaccinuri tuturoor sirienilor prin sistemul Covax. Suprimarea (acestuia) ar avea un efect paralizant asupra a milioane de sirieni", avertizează semantarii, proveniţi din diferite continente. (Rador)