Avioanele de război ale forţelor guvernamentale siriene au lansat cel mai dur atac de până acum asupra oraşului Palmyra, controlat de gruparea teroristă Statul Islamic, au precizat surse aflate la faţa locului, citate de BBC.
Aproximativ 25 de bombardamente au avut loc şi cel puţin 26 de persoane şi-au pierdut viaţa, printre care şi 12 militanţi islamişti, a precizat observatorul britanic pentru Drepturile Omului din Siria.
Situat într-o zonă deşertică, la aproximativ 215 kilometri de Damasc, Palmyra este un oraş antic care conţine mai multe vestigii deosebit de valoroase aflate în Patrimonul Unesco. Islamiștii din Statul Islamic, grupare ce a profitat de războiul civil pentru a se implanta în Siria, au capturat Palmyra pe 21 mai, după ce au fost urmăriți de forțele guvernamentale, provocând de îndată temeri privind viitorul patrimoniului sirian.
Imaginile cu distrugerea templului din Palmyra de către jihadişti au făcut înconjurul lumii
Oficialul britanic a mai informat că atacurile aeriene au ucis alte 17 persoane la Idlib, oraş aflat sub controlul unei alianţe formate din jihadişti şi militanţi islamici care s-au autointitulat Armata de Cucerire. Potrivit unor surse militare citate de Reuters, Siria foloseşte acum în lupta contra teroriştilor armament ultraperformat, de mare precizie şi acurateţe, furnizat de marele său aliat, Rusia.
Potrivit unui oficial american, rușii au trimis în Siria patru avioane de luptă. Statele Unite au observat prezența a "patru avioane de luptă la sol, în apropiere de Latakia" (vest), un fief al regimul Bashar Al-Assad, a precizat oficialul, citat de Agepres.
Această nouă întărire a prezenței militare ruse intervine în timp ce Statele Unite și Rusia au reluat dialogul militar asupra situației din Siria.
Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, care nu l-a contactat pe omologul său rus, Serghei Șoigu, de la preluarea mandatului în februarie 2015, a discutat cu acesta aproape o oră vineri dimineață.
Cei doi miniștri au convenit printre altele "să continue discuțiile" între militari privind mijloacele de a schimba informații asupra activităților în diferite părți ale Siriei, pentru a evita orice incident.
De peste o săptămână, Statele Unite sunt alarmate de sporirea prezenței militare ruse în Siria cu scopul a întări ajutorul acordat regimului condus de președintele Bashar Al-Assad, iar americanii se află de mai mult de un an în fruntea unei coaliții internaționale contra jihadiștilor din gruparea Statul Islamic (SI).
Anterior, Pentagonul a informat că a observat apariția în apropiere de Latakia de material și trupe ruse, situație ce duce la concluzia că armata ursă este pe cale de a instala o bază aeriană avansată.
Moscova a trimis până în prezent în zonă cel puțin patru elicoptere militare, șapte tancuri, mai multe vehicule blindate pentru transportul trupelor, a mai anunțat Pentagonul.