Siria: Dacă Turcia își retrage forțele armate, se deschid toate căile de comunicare

Siria: Dacă Turcia își retrage forțele armate, se deschid toate căile de comunicareAvertisment al poliției germane despre PKK; Sursa: Arhiva

Au apărut primele detalii referitoare la întâlnirea pe tema Siriei pe care au avut-o la Moscova miniștrii adjuncți de Externe din Rusia, Iran, Siria și Turcia.

În perioada 3-4 aprilie, miniștrii adjuncți de Externe din Rusia, Iran, Siria și Turcia au avut o întâlnire la Moscova pentru a discuta despre situația din Siria.

După cum relatează agenția SANA (din Siria - n.red.), delegația siriană a enumerat toate condițiile Damascului pentru normalizarea relațiilor cu Ankara. Șeful delegației siriene, Eymen Susan, a afirmat că este vorba despre condiții principale: "Turcia trebuie să pună capăt prezenței sale ilegale în Siria, să înceteze să se amestece în problemele interne ale Siriei și trebuie combătută orice formă de terorism".

După cum menționează SANA, delegațiile din Rusia, Turcia și Iran nu au răspuns acestor declarații. Ulterior, postul rusesc de stat Russia Today a publicat afirmațiile șefului delegației siriene fără a se referi la declarațiile celorlalte părți.

"Dacă Turcia își retrage toate forțele, se vor deschide căile de comunicare"

După cum a menționat Russia Today, Eymen Susan le-a spus participanților că "Dacă Turcia va anunța în mod oficial că își va retrage toate forțele de pe teritoriul Siriei și va începe să facă acest lucru, se vor redeschide toate căile de comunicare".

Susan a adăugat că "Pentru revenirea situației la normal în sud-estul și sud-vestul Siriei, trebuie asigurate condiții precum păstrarea suveranității și unității Siriei, retragerea forțelor ilegale, combaterea terorismului și restabilirea autorității statului sirian asupra tuturor teritoriilor. Existența oricărei amenințări teroriste necesită cooperare și coordonare de facto și juridică cu țara afectată".

Arătând că „Siria este pregătită să coopereze în lupta împotriva terorismului atâta timp cât suveranitatea și integritatea sa teritorială sunt respectate”, Susan a subliniat că nu a văzut încă vreun semn pozitiv privind „retragerea forțelor turcești din Siria, combaterea și eliminarea terorismului în regiunea Idlib”.

„Există condiții obiective pentru normalizarea relațiilor”

Arătând că Damascul, Rusia și Iran privesc cu ochi buni reluarea comunicării între Siria și Turcia, Susan a spus: „Numai că pentru a atinge acest obiectiv, există condiții și cerințe obiective. Potrivit rapoartelor Națiunilor Unite, străinii din peste o sută de țări au venit aici. Siria a fost supusă unui război terorist fără precedent, cu o planificare extinsă inclusiv cu sprijinul unor țări occidentale, regionale și arabe. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat prin intermediul unor țări vecine”, a spus el, citat de cumhuriyet.com.tr.

"Introducerea de condiții prealabile înseamnă revenirea la războiul civil"

O sursă rusească a declarat pentru publicația /de limbă arabă/ al-Awsat că "Introducerea de condiții prealabile echivalează cu o revenire la război civil în nordul Siriei, inclusiv conflicte cu kurzii. Vor exista tulburări care vor agita situația în nordul, sudul și alte regiuni ale Siriei, ceea ce va însemna un dezastru pentru cetățenii sirieni".

Sursa a mai spus că „Introducerea oricăror condiții prealabile nu poate fi acceptată în principiu de nicio parte implicată în procesul de restabilire a relațiilor dintre Siria și Turcia. Această problemă a fost rezolvată astfel încât toate problemele să fie discutate la întâlniri și la toate nivelurile".

Sursa, care a susținut că Turcia "nu a anunțat condiții prealabile referitoare la începerea procesului de normalizare și la negocierile privind soluționarea problemelor existente", a adăugat că Ankara "abordează cu maximă responsabilitate eforturile de normalizare a relațiilor de vecinătate cu Siria și înțelege toate manevrele mediatice făcute de diverse părți".

Sursa rusească este de părere că "relațiile dintre Siria și Turcia se vor normaliza, în curând va fi organizată o reuniune la nivel ministerial și apoi un summit la nivel de președinți". (Rador)