Sirenele au răsunat în șapte județe, fără ca oamenii să știe de ce
- Mihnea-Petru Pârvu
- 19 aprilie 2017, 00:00
IGSU a început, ieri, un exerciţiu naţional pentru testarea şi verificarea sistemelor de avertizare. Până vineri, toată ţara va auzi sirenele în intervalul orar 10.00-15.00. Acolo unde și funcționează
Majoritatea sirenelor și echipamentelor de alarmare a populației testate ieri, în șapte județe din sud-estul României, au funcționat. Cel puțin cele unde reprezentanții ISU au participat, mai exact cele din municipiile reședințe de județ și alte localități mai mari din județele Constanța, Brăila , Galați, Tulcea, Vrancea, Ialomița și Călărași. Datele obținute nu sunt finale, exercițiul de verificare urmând să continue și în zilele următoare în întrega țară, o analiză centralizată a IGSU urmând să fie comunicată la sfârșitul săptămânii. Ideea pe care o desprindem este, că deși mai toate instalațiile sonore de avertizare a populației în caz de calamități naturale, bombardamente și alte pericole majore funcționează, oamenii habar n-au ce să facă, niciun instructaj nemaifiind făcut populației de 27 de ani.
Verificări prin sondaj
Astfel, în municipiul Călă rași toate cele 16 sirene, din care trei electronice au funcționat. La fel și restul, de până la 85, din întregul județ, ne-a confirmat plt. adj. Ovidiu Tătăranu, purtătorul de cuvânt al ISU Călărași, cu precizarea că, la câteva au fost mici probleme, în sensul că sunetul nu era suficient de puternic. De la Tulcea am aflat doar că toate cele 12 alarme sonore și-au făcut datoria, dar din restul județului nu avem nicio informație, purtătoarea de cuvânt ISU Tulcea refuzând să comunice orice cifră. Colonelul Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila ne-a declarat că în tot județul există 170 de sirene, din care în municipiu 63: „Personal de la ISU am avut doarîn zece localități și municipiul Brăila. Unde noi am avut oameni au funcționat toate sistemele de avertizare, cu excepția uneia elecronice care n-a avut semnal GSM”.
La Galați au răsunat 170 de sirene
La Galați, un județ puternic industrializat, numărul de sirene este de 370, din care 170, numai în oraș. „În municipiu au funcționat toate, plus toate celelalte din cele 15 localități vizate de exercițiu, printre care și orașele Tecuci și Tg. Bujor”, ne-a declarat lt. Col. Eugen Chiriță, purtător de cuvânt al ISU Galați. Toate cele șapte sirene din Slobozia au mers și ele. „Bilanțul pe tot județul îl vom face zilele următoare”, a precizat căpitanul Damian George reprezentantul ISU Ialomița, județ cu doar 66 de astfel de instalații sonore. Mai urât a fost la Focșani, unde trei din cele cinci sirene din Focșani au rămas în „silenzio stampa”. În schimb, ne-a informat plt. adj. Florin Olaru, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, sirenele din alte 12 localități verificate inopinat și-au împlinit menirea.
Sirena din centrul Constanței a rămas mută
ISU Dobrogea a transmis alarmarea la dezastre către cele 70 de primării din județul Constanța la ora 10,40. În mai puțin de un minut, conform exercițiului, au pornit sirenele. Trei din cele 68 de dispozitive de alarmare din muncipiul Constanța nu au funcționat, printre care și sirena amplasată pe sediul Prefecturii, la km zero al orașului. Iar dispozitivul electronic mobil de alarmare, achiziționat săptămâna trecută, a pornit mai târziu cu câteva minute. Sirena mobilă a circulat pe principalele bulevarde ale orașului. (Feri Predescu)