Evenimentul Zilei > Actualitate > Sinuciderea unui poliţist plâns de părinți, dar şi mizeria morală din spatele ei în care apare și un senator
Sinuciderea unui poliţist plâns de părinți, dar şi mizeria morală din spatele ei în care apare și un senator

Sinuciderea unui poliţist plâns de părinți, dar şi mizeria morală din spatele ei în care apare și un senator

Revenim la povestea tristă din comuna Găiseni de Giurgiu, acolo unde a fost înmormântat polițistul Marius Buturugaru, în vârstă de 29 de ani, găsit împuşcat în cap în mașina de serviciu. Sătenii vorbeau că tânărul și-a luat viața fiindcă nevasta l-a părăsit pentru fostul senator Niculae Bădălău.  

În comuna Găiseni, din judeţul Giurgiu, există o casă în care bucuria nu îşi va mai face loc niciodată. Deasupra intrării este un ştergar negru, aşa cum se obişnuieşte să se pună prin părţile astea, când moare cineva care a locuit acolo. Sunt şi câteva candele aprinse pe scările din faţa uşii. Doar din când în când, câte o clipă de amintire frumoasă despre răposat, încearcă să mai lumineze atmosfera grea, de doliu. Dar trece repede şi face loc unei dureri şi mai sfâşietoare. De parcă cineva le-ar da celor care au rămas în casă ceva în dar, doar pentru a li-l lua înzecit înapoi.

Cei doi soţi, părinţii decedatului, care acum au rămas să locuiască singuri în toată casa, îşi macină cu demnitatea disperarea. Fără strigăte, fără plânsete, fără jelanii de faţă cu martori. Doar mama mai îşi şterge din când în când câte o lacrimă discretă în colţul ochilor. Fără însă a se resemna. „Aşa a vrut viaţa”!

Nu, viaţa nu a vrut aşa. Viaţa voise ca fiul lor mai mare să fie fericit. Să aibă o slujbă pe care o făcea cu pasiune şi mândrie. Să aibă o soţie frumoasă pe care o iubea nebuneşte. Îşi dorea copii. Dar a intervenit un declic şi totul s-a năruit. Iar viaţa asta care începuse atât de promiţător, a luat-o razna. Un personaj malefic a stricat povestea aceasta frumoasă, începută între doi tineri, care se iubiseră. Şi care, poate, încă se mai iubeau. Din păcate, povestea asta s-a sfârşit tragic. Firul vieţii unui tânăr de 29 de ani s-a rupt brusc, retezat de un glonţ tras dintr-un pistol.

Când fiul mai mic al familiei plecase în Franţa şi se înrolase în Legiunea Străină, mama făcuse o depresie din care a ieşit cu greu. Era convinsă că-şi va pierde băiatul cel mic. Pentru ea, a fi legionar însemna a merge la moarte sigură. Nenorocirea a lovit însă în altă parte. L-a pierdut pe fiul cel mare. Pe cel pe care îl avea lângă ea şi îl credea în siguranţă.

În ziua de joi, 26 noiembrie 2020, pe raza comunei Căscioarele, judeţul Giurgiu, la ieşirea către A1, pe un drum lateral de căruţe, pe malul Argeşului, a fost descoperit trupul neînsufleţit al lui Marius Buturugaru, ajutorul şefului de post din localitatea Găiseni. După primele cercetări la faţa locului, s-a concluzionat că se sinucisese cu arma din dotare. Exista şi un motiv. Soţia. De care divorţase în urmă cu trei luni. Şi fără de care se pare că nu putuse să mai trăiască.

Şi totuşi, un pic cam prea simplă această rezolvare, cu atât mai mult cu cât sinucigaşul nu a lăsat nici un bilet de adio, aşa cum se întâmplă de regulă.

În cazul unei sinucideri, există, dacă vreţi să-i numim aşa, doi autori. Cel care îşi pune capăt zilelor, şi autorul moral, cea sau cel care îl împinge la gestul suprem. Poate fi o persoană sau o întâmplare.

Să încercăm să derulăm filmul acestei tragedii.

Un divorţ discret la notar

Marius Buturugaru şi Ana Maria Băcanu erau împreună de 7 ani de zile. Se cunoşteau demult, pentru că erau vecini în sat. În urmă cu doi ani, au decis să-şi oficializeze relaţia. S-au căsătorit.  Nu porneau chiar de la lingură. Marius era poliţist. Deci avea o leafă sigură. Era şi proprietarul unui apartament în blocul de deasupra sediului poliţiei din comună. A fost nuntă mare. Darul, pe măsură. Ceva mai mult de 2 miliarde de lei vechi. Marius a mai făcut şi un împrumut la bancă în valoare de 700 de milioane de lei vechi. O groază de bani. Marius avea gânduri mari. Voia o familie. Voia o casă. Voia copii. Voia să-şi continue studiile şi să ajungă ofiţer de poliţie, pentru că îi era dragă meseria.

Ana Maria nu voia nimic din toate astea. Gândul ei era să parvină. Oricum, numai să parvină. Să urce în ierarhia socială prin orice mijloace. Iar unul dintre argumente era că arăta bine. Era o femeie frumoasă.

Prin comună, dar şi prin Giurgiu, au început să umble zvonurile. Cum că Ana Maria devenise amanta lui Bădălău. Tatăl lui Marius, fost poliţist şi el, a auzit aceste zvonuri. La început, nu le-a dat crezare. Dar a remarcat o schimbare de comportament la nora lui. Nu mai venea pe la ei. În fiecare sfârşit de spătămână voia să fie plimbată. Plus vacanţele. Ca să ţină ritmul cu rapiditatea cheltuielilor, Marius a fost nevoit să se împrumute la bancă, pentru că leafa de poliţist nu-i mai ajungea.

În urmă cu trei luni, după ce toată lumea vorbea că soţia lui Marius este amanta lui Bădălău, nu a juniorului, ci „lu’ ăl bătrân”, poliţistul a decis să divorţeze. În comună se vorbeşte că i-a prins chiar în flagrant, dar nu avem nicio probă pentru asta. Soții au făcut-o discret, la notar. Ea a spus că divorţează pentru că îşi doreşte din nou să fie liberă, nelegată de obligaţiile unei căsătorii. El a spus că divorţează pentru că îşi doreşte copii, iar soţia nu este de acord să-i facă.

Simplu. Doi tineri care se iubiseră, iar acum nu mai aveau multe lucruri în comun şi care, civilizat, decât să mai stea împreună să se chinuie unul pe altul, divorţau discret.

Lucrurile însă se pare că nu erau chiar aşa de simple. Notarul a fost convins, atunci când a desfăcut căsătoria, că nu este decât un act de complezenţă. Mai văzuse divorţuri de faţadă, în care un soţ ascunde averea câştigată necinstit în spatele celuilalt soţ, pentru ca atunci când va fi luat la întrebări de autorităţi, să nu mai aibă ce să-i ia ca să recupereze prejudiciul. Ce l-a făcut pe notar să creadă asta? Cei doi veniseră împreună. Erau foarte veseli, glumeau, iar după încheierea formalităţilor plecaseră împreună cu maşina lui, de parcă nu tocmai divorţaseră, ci fuseseră la o cafea împreună.

După pronunţarea divorţului, Ana a continuat să-l caute pe Marius. Foarte des, chiar.

Marţi dimineaţa, la apartament

Marţi, pe 24 noiembrie, cu două zile înainte de a se întâmpla tragedia, mama lui Marius a decis să mai treacă pe la apartament. De când divorţase, Marius se mutase la ei acasă. Din când în când, mama mai trecea pe la apartamentul de la bloc, mai făcea curat, mai aerisea, ca la o casă în care nu mai locuieşte nimeni. Marţi dimineaţă când a ajuns la bloc, mersese pe jos pentru că este foarte aproape de casa lor, femeia a văzut parcată în faţa scării maşina lui Marius. L-a sunat. Acesta i-a răspuns. I-a spus că este la bloc. Mama i-a spus că este şi ea tot la bloc. Venise să facă puţină curăţenie. Marius a trimis-o însă acasă rapid, spunându-i să vină altă dată. Când a plecat înapoi, s-a întâlnit cu o vecină. În comună, desigur, toată lumea se cunoaşte cu toată lumea. Vecina a întrebat-o dacă Marius mai este divorţat de Ana. Pentru că îi văzuse cu puţin timp în urmă, pe amândoi, urcând în apartament.

Aşadar, marţi, cu două zile înainte de tragedie, Ana venise de bună voie la Marius şi împreună fuseseră în apartamentul în care locuiseră pe vremea când erau căsătoriţi. Nu era prima oară când Ana îl căuta pe Marius după ce divorţaseră. De cele mai multe ori, la telefon.

Tot la telefon, la care vorbiseră mai bine de 20 de minute, l-a căutat şi miercuri dimineaţă, cu o zi înainte de tragedie.

În acest context, să nu uităm imaginea pe care Ana a postat-o pe fb-ul ei, acum ştearsă, cu nişte inimioare negre şi comentariul: „Negrul este culoarea fericirii mele”.

Despre ultima zi din viaţa lui Marius, despre discuţia telefonică pe care a avut-o în acea zi nenorocită cu fosta lui soţie, despre Niculae Bădălău care plânge la telefon cerându-şi iertare, dar şi câteva neconcordanţe şi întrebări rezultate în urma cercetărilor la faţa locului, în episodul următor.