Singurul ulei indicat prăjirii. Mulți români îl evită

Ulei alimentar pentru uleiul uzat din bucatarie. Sursa foto: EvZ

De cele mai multe ori, atunci când vine vorba despre alimentația sănătoasă, numeroase persoane se feresc să consume alimente prăjite în ulei. Există însă un sortiment de ulei care pot fi consumate în siguranță, chiar și pentru procesul de prăjire.

Dintre produsele care nu lipsesc niciodată din casele românilor, uleiul ocupă un loc fruntaș. Cel mai cumpărat sortiment de pe piață este cel de floarea soarelui. Acesta este urmat în topul preferințelor de uleiul de măsline. Uleiul de rapiță, indicat prăjirii nu este însă deseori ales de cumpărători.

Cum alegi cel mai sănătos ulei în care poți prăji alimentele

Pentru a distinge tipul de ulei ideal prăjituri sau consumului în stare crudă este esențial cu tine cont de punctul de ardere al produsului. Acesta se referă la temperatura la care uleiul încins se comportă. Concret, în timpul prăjirii acesta generează radicali liberi în alimente.

Din acest motiv, pentru procesul de prăjire este recomandată alegerea unui tip de ulei cu punct de ardere ridicat.

Dintre sortimente de pe piață uleiul de rpaiță este cel mai indicat în acest sens. Produsul are un punct de ardere situat la 204 grade. Mai mult, uleiul de rapiță aduce în organism și un aport de grăsimi nesaturate.

Deși mulți dintre români se feresc să îl cumpere din cauza gustului, producătorii spun că aroma acestuia este una neutră.

Sursă: Jimmytst | Dreamstime.com

Uleiul de rapiță poate fi folosit și în salate, având un conținut bogat de vitamine liposulubile precum A, E și K. Mulți medici susțin că acesta este indicat consumului și pentru buna funcționare a inimii. Totodată, uleiul de rapiță ar fi recomandat în cazul persoanelor care se confruntă cu inflamații în organism. În plus, pe piață, sortimentul de ulei de rapiță are un preț mai accesibil decât cel de floarea soarelui.

Consumă ulei de măsline crud

Din dorința de a mânca sănătos, multe persoane aleg să prăjească alimentele în ulei de măsline.  Procesul nu este însă unul indicat de specialiști. Asta pentru că acest sortiment de ulei are un punct de ardere mai mic.

Astfel, uleiul de măsline poate fi consumat în stare crudă, în salate sau alături de pâine prăjită. De altfel, poate fi adăugat pentru un plus de gust și antioxidanți peste mâncărurile gata preparate.