Singurătatea în epoca rețelelor sociale. Lipsa interacțiunii personale, asociată cu boli grave

Singurătate. Sursa foto: pixabay

„Singuratatea este o epidemie”, spun psihologii. Paradoxal, într-o societate atât de conectată pe rețelele sociale, foarte mulți oameni se confruntă cu o singurătate extremă. Iar consecințele patologice ale singurătății sunt extrem de grave și sunt resimțite mai ales de adulți, care dezvoltă probleme de personalitate și de adaptare, dar și tulburări ale somnului.

Sentimentul de apartenență este esențial

Sentimentul de apartenență este esențial pentru supravieţuirea omului. Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Oregon au descoperit că oamenii care sunt singuri sunt mai predispuși să aibă coșmaruri.

Împreună, singurătatea și tulburările de somn duc la probleme medicale grave, cum ar fi riscul crescut de boli de inimă, accidente vascular cerebrale și decese premature.

Psihologii susțin că stresul este cel care face legătura între singurătate și intensitatea coșmarurilor. Alți factori care leagă singurătatea de coșmaruri sunt anxietatea și hiperexcitația.

Singurătate. Sursa foto: pixabay

O nevoie umană de bază

„Relațiile interpersonale reprezintă o nevoie umană de bază”, a declarat directorul al Școlii de Comunicare din Colegiul de Arte Liberale de la Universitatea de Stat din Oregon.

„Când nevoia oamenilor de relații puternice nu este satisfăcută, ei suferă fizic, mental și social. La fel cum foamea sau oboseala înseamnă că nu ai luat suficiente calorii sau nu ai dormit, singurătatea a evoluat pentru a-i alerta pe indivizi atunci când nevoile lor de conexiune interpersonală nu sunt îndeplinite”, a adăugat profesorul.

Singurătatea este o afecțiune omniprezentă care împiedică în mod semnificativ starea de bine și provoacă suferință într-o gamă largă de forme, inclusiv tulburări de somn.

O explicație evolutivă

Descoperirile care leagă singurătatea de coșmaruri – într-un mod corelativ, mai degrabă decât unul cauzal – provin din sondaje care cuprind mai mult de 1.600 de adulți din Statele Unite, cu vârste cuprinse între 18 și 81 de ani.

Rezultatele oferă, de asemenea, o explicație pentru coșmarurile care sunt înrădăcinate în evoluție. Potrivit Fundației pentru somn, se estimează că între 50 și 70 de milioane de americani au un anumit tip de tulburare de somn.

Oamenii de știință susțin că somnul reparator de calitate este un cheie pentru funcționarea cognitivă, reglarea dispoziției, metabolismul și multe alte aspecte ale bunăstării a spus Hesse.

Probabilitatea ca singurătatea să creeze probleme medicale:

  • Boli de inima - 29%
  • Accident vascular cerebral - 32%
  • Alzheimer - 50%
  • Moarte prematură - 60%

În plus, oamenii care se simt adesea singuri au de două ori mai multe șanse de a dezvolta depresie decât cei care se simt rar sau niciodată singuri.