Starea de singurătate este una dintre marile amenințări la adresa sănătății omului. Ea crește riscul de deces cu 45%, arată un studiu realizat de psihologii britanici. Cel mai eficient „antidot” este contactul cu natura, care reduce semnificativ sentimentul de singurătate.
Persoanele care se simt singure trăiesc mai puțin sănătos. Lipsa percepută a legăturii sau relației cu alte persoane este una dintre cele mai puternice semnale ale problemelor de sănătate ulterioare - depresie, dependență de alcool, demență, dar chiar și boli imunitare sau cardiovasculare.
Contactul cu natura reduce singurătatea cu 28 de procente
Potrivit unui studiu publicat luni în revista Scientific Reports, singurătatea crește riscul de deces cu 45%, mai mult decât poluarea aerului sau decât obezitatea. Echipa de psihologi de la King's College London a studiat factorii care contribuie sau ajută la contracararea acestei stări de singurătate.
Mulțimile mari din orașe cresc semnificativ singurătatea. Dacă oamenii sunt percepuți ca fiind binevoitori, sentimentul de singurătate scade, arată studiul. Contactul cu natura însă, ajută mult mai mult. Respondenții care ar petrecut timp în prezența plantelor, admirând cerul, apa sau ascultând păsările au prezentat un sentiment de singurătate cu 28% mai mic față de restul grupurilor sociale.
Potrivit propriilor informații, echipa de la King's College a măsurat pentru prima dată acest efect în timp real, într-un grup mare de indivizi. Singurătatea nu este o stare rigidă, arată articolul. Există persoane care, în general, se simt mai singure decât altele. Factorii sociali și de mediu influențează permanent creierul uman - psihologii spun că și aceștia pot fi supuși schimbării. Specialiștii din domeniu au recomandat ca în orașele dens populate să fie amenajate mai multe spații verzi.
Rezultate reprezentative indiferent de vârstă, sex sau statut social
Cercetătorii au folosit o aplicație numită Urban Mind, dezvoltată împreună cu arhitecți peisagiști și artiști, care studiază sentimentele și starea mediului înconjurător de trei ori pe zi. Din cei 2.175 de participanți la studiu din Anglia și Țara Galilor, 397 au răspuns prea des la întrebările din aplicație astfel încât datele nu au putut fi folosite pentru studiu, se arată în articolul citat.
În general, chestionarul a fost realizat pe șabloane precum „Mă simt singur în acest moment”, „Aveți sentimentul că oamenii din jurul dvs sunt gata să vă ajute?”, „Poți vedea copaci în acest moment?” sau „În locul în care vă aflați acum, vă simțiți sufocat?”. Întrebările au primit peste 16.000 de răspunsuri din partea subiecților.
Acest lucru a fost suficient de reprezentativ pentru a confirma că rezultatele sunt valide din punct de vedere statistic, chiar dacă au fost verificate caracteristicile persoanelor testate, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de educație sau de ocupare a forței de muncă. Potrivit autorilor studiului, faptul că participanții s-au oferit voluntar să participe la experiment, în loc să fie selectați de cercetători pe criterii sociale, nu diminuează mult valoarea informativă a studiului.
Urban Mind este utilizat în prezent pentru realizarea unui alt proiect în cooperare cu cercetători din Norvegia și Spania. În acest caz este vorba despre modul în care se schimbă comportamentul și nivelul de bunăstare al oamenilor în urma pandemiei de coronavirus.