Singura statuie confederată din Washington, pusă la pământ și incendiată

Singura statuie confederată din Washington, pusă la pământ și incendiată

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a calificat vandalismul drept o „rușine pentru țara noastră”, cerând arestarea autorilor.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, manifestanți „antirasism” au doborât singura statuie a unui general confederat ridicată în capitala Washington.

Postul de televiziune ABC7 News a difuzat imagini cu statuia generalului sudist Albert Pike legată cu o frânghie și doborâtă de pe soclu de câteva zeci de manifestanţi care scandau de zor sloganul „Black Lives Matter”.

Manifestanții nu s-au oprit aici pentru că statuia a fost apoi incendiată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iritat, președintele American Donald Trump a calificat, pe Twitter, acest incident drept „o rușine pentru țara noastră”. Liderul de la Casa Albă a cerut arestarea autorilor acestui act de vandalism și a acuzat poliția din Washington că „nu și-a făcut datoria și a stat să privească cum o statuie este doborâtă și incendiată”.

Distrugerea statuii generalului Albert Pike a avut loc la sfârșitul manifestărilor ce au marcat, vineri,155 de ani de la „Juneteenth” ziua în care, la 19 iunie 1865, ultimii sclavi au fost eliberați în statul American Texas.

Numeroase statui erijate pentru a glorifica personalitățile din tabăra confederate din timpul războiului de secesiune (1861-1865) au fost demolate sau vandalizate în ultimele zile în Statele Unite.

Mai multe tragedii, inclusiv moartea lui George Floyd, un afro-american american în vârstă de 46 de ani, care a fost asfixiat de un ofițer de poliție alb, în timp ce l-a arestat, la sfârșitul lunii mai, la Minneapolis, au obligat țara să-și facă un exament de conștiință cu privire la rasismul care i-a marcat trecutul și care încă este impregnat astăzi în societatea americană.

Pe de altă parte, deputații din Parlamentul European au adoptat o rezoluție în solicită autorităților SUA să întreprindă măsuri hotărâte pentru a elimina rasismul structural și inegalitățile, condamnă acțiunile de reprimare întreprinse de poliție împotriva protestelor pașnice și a jurnaliștilor, precum și amenințarea președintelui american de a recurge la forțele armate și retorica sa provocatoare.

Parlamentul sprijină recentele proteste masive din întreaga lume împotriva rasismului și a discriminării și condamnă „ideea supremației rasei albe sub toate formele ei”.

Deputații denunță „actele de jaf, incendiere, vandalism și distrugere a proprietăților publice și private cauzate de anumiți demonstranți violenți”, solicitând în același timp ca „utilizarea disproporțională a forței și tendințele rasiste ale organelor de aplicare a legii” să fie denunțată de fiecare dată oricând și oriunde ar apărea.