Singura fermă de midii din România se va închide

Singura fermă de midii din România se va închide

Mirel Crivăț a pus pe picioare o iniţiativă disponibilă dintotdeauna, dar care nu a fost exploatată din cauza tradițiilor culinare românești

În România există o singură fermă de midii, la Agigea. Ieri, patronul acesteia ne-a anunţat că, după 24 de ani de activitate îşi închide afacerea. Mirel Crivăț a pus pe picioare o iniţiativă disponibilă românilor dintotdeauna, o crescătorie de midii.

Delicioasele scoici se găseau de vânzare în două lanţuri de hypermarketuri şi în câteva restaurante de pe litoral, la un preţ de aproximativ 2 euro pentru un kilogram.

Cu toate că scoicile trăiesc de când lumea în apele Mării Negre, doar de bulgari ştiam că au o ferma de midii și un restaurant în Dalboka, lângă Balcic. Motivul: marketingul eficient. De altfel, pe lângă vechime, acesta este și secretul lor. În afara distribuției către diferiți clienți, bulgarii au deschis și un banal restaurant la malul mării, alimentat cu midii din fermă. Astfel, prospețimea preparatelor a câștigat inimile gurmanzilor din zonă și nu numai.

Midiile proaspete au alt gust decât cele congelate

Fondată în 1993, compania care administrează ferma și restaurantul a pus la dispoziția conaționalilor noștri meniuri prezentate pe un site în limba română. Pre țurile prepa ratelor din midii variau în jurul sumei de 20 de lei pentru o porție, iar pentru spe cialități din pește se ajunge și la prețuri de 70 sau 80 de lei.

În România, midiile pot fi cumpărate din supermarketuri sau din restaurantele de la malul mării. Condiția de bază în consumul scoicilor este ca acestea să fie cât mai proaspete, așa că zona litoralului rămâne cel mai indicat loc.

La mare, midiile provin fie din capturi ocazionale ale pescarilor, dar nu sunt sortate și pot fi bătrâne sau pline cu nisip, sau, până ieri, de la singura fermă de profil, din Agigea.

Investiţia totală, aproape 400.000 de euro

Din 1993 până în prezent, Mirel Crivăț a investit aproximativ 400.000 de euro în utilaje, maşini speciale, angajaţi. A pus peste toate acestea multă trudă şi mult suflet. Afacerea crescuse de la 8 tone în 2012, la peste 20 de tone anul trecut. Concurenţa cu bulgarii a fost mare, cu atât mai mult cu cât, românii au dat buluc în ultimii ani în Dalboka. Într-adevăr, afacerea concurenţei este la alt nivel. Dar unii conaţionali au realizat că această resursă există și la noi și că se pot bucura de gustul bun al scoicilor, la preţuri mult mai accesibile. Din păcate, prima şi ultima fermă de midii se va închide.

Ne puteți urmări și pe Google News