Sindicatele iau înapoi casele de cultură

Sindicatele iau înapoi casele de cultură

Imobilele care au aparţinut sindicatelor şi care au fost confiscate de stat în perioada comunistă vor fi retrocedate confederaţiilor sindicale, potrivit unui proiect de lege aprobat de guvern.

„Este vorba despre case de cultură, în număr de 57, unităţi turistice şi alte tipuri de active, cum ar fi stadioane şi diferite sedii de instituţii. Cele din primele două categorii pot fi retrocedate în natură, însă, pentru restul, cele cinci confederaţii sindicale vor primi acţiuni la Fondul Proprietatea“, ne-a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei „Cartel Alfa“. Acesta a precizat că este greu de estimat numărul total al clădirilor care pot fi redate în natură, pentru că nu există o inventariere precisă.   Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au refuzat să precizeze despre câte clădiri este vorba. „Nu ştiu să răspund, nu eu am semnat actul normativ. Eu sunt în concediu de o lună“, ne-a spus preşedintele instituţiei, Ingrid Zaarour.

Proiectul de act normativ care reglementrează retrocedarea imobilelor către sindicalişti a fost iniţiat în urmă cu trei ani. Deşi confederaţiile au militat pentru o ordonanţă de urgenţă, care ar fi produs efecte imediat, proiectul a fost concretizat printr-o lege, ceea ce întârzie şi mai mult repunerea în posesie întrucât trimite proiectul în parlament.   „Procesul se poate încheia, teoretic, în cinci ani, însă cred că va dura cel puţin 8-9 ani“, a mai spus Hossu. Potrivit legii, sindicatele trebuie să înfiinţeze Uniunea Naţonală pentru Preluarea Patrimoniului Social, urmând ca toate cererile de retrocedare să fie analizate de o comisie formată ulterior.

Ne puteți urmări și pe Google News