Evenimentul Zilei > Actualitate > Sindicalistul Rădoi ameninţă că scoate în stradă 50.000 de oameni dacă Metrorex trece la Primărie „în pripă”
Sindicalistul Rădoi ameninţă că scoate în stradă 50.000 de oameni dacă Metrorex trece la Primărie „în pripă”

Sindicalistul Rădoi ameninţă că scoate în stradă 50.000 de oameni dacă Metrorex trece la Primărie „în pripă”

Sindicaliştii de la metrou vor declanşa conflictul de muncă şi ameninţă cu grevă generală, dacă Metrorex va trece în subordinea Primăriei Capitalei fără asigurarea fondurilor necesare, potrivit liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi.

Liderul sindical a spus că Metrorex nu a primit nicio precizare privind condiţiile în care ar urma să se facă transferarea de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei şi îi acuză pe premierul Victor Ponta şi pe primarul Sorin Oprescu de faptul că „acţionează în pripă”, având în vedere că nu există nicio hotărâre de guvern şi niciun document scris despre cum ar urma să se facă acest transfer.
Rădoi a anunţat că sindicaliştii de la metrou au decis să fuzioneze cu cei de la RATB, existând deja un acord în acest sens pentru înfiinţarea Federaţiei Sindicatelor Transporturi.
Preşedintele USLM a precizat că noua structură va avea aproximativ 50.000 de membri, atragând atenţia premierului şi primarului general că nu au luat în calcul acest aspect. În replică, premierul a declarat astăzi că „nu sindicatele ne spun unde să săpăm linia de metrou, treaba lor este să îşi protejeze membrii”.
Liderul sindical RATB a declarat că 4.500 dintre cei 15.000 de angajaţi ai Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) ar urma să fie disponibilizaţi, potrivit unor oficiali din Primăria Capitalei, lucru care ar duce la imposibilitatea funcţionării regiei.
EVZ a prezentat, în exclusivitate, planurile mai marilor de la Primăria Capitalei, privind restructurările care urma să se facă la RADET şi la RATB.
Sindicaliştii au mai spus că au solicitat de mai multe ori răspunsuri sau întrevederi cu reprezentanţii Primăriei Capitalei şi cu cei ai Guvernului, dar niciodată nu au primit vreun răspuns. Ion Rădoi a precizat că atunci când se vorbeşte despre un transfer, acesta presupune inclusiv transferarea de personal cu respectarea Contractului colectiv de muncă, precum şi transfer de capital, însă niciunul dintre cei doi oficiali nu a făcut vreo referire la aceste aspecte.
„Se iau hotărâri în pripă. Spuneau că toate metrourile din marile capitale se află la primărie. Le amintesc însă că la Londra metroul beneficiază de o dublă subvenţie, de la municipalitate şi de la guvern, iar la Madrid subvenţia este chiar triplă, pentru că există şi un guvern local. Noi nu ne-am lămurit dacă există fondurile necesare pentru această trecere”, a spus preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou.
Directorii Metrorex, convocaţi în secret de Ponta
Sindicaliştii de la metrou spun că nu înţeleg necesitatea acestui transfer atât timp cât acest sistem funcţionează fără probleme de 33 de ani.
Rădoi a mai spus că directorii de la metrou au fost convocaţi la Guvern pentru a li se comunica transferul către Primărie, însă nu au fost lăsaţi să vorbească.
Le mai amintim că 70 la sută din metrou este obiectiv strategic şi acesta este motivul pentru care s-a dispus să rămână în ordinea Guvernului. Cred că s-a uitat acest lucru. Noi aflăm doar că acest transfer trebuie făcut foarte repede, odată cu autoritatea metropolitană, care de doi ani există doar pe hârtie, fără a avea vreun ban”, a mai declarat Rădoi.
Premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că în cazul Metrorex, discuţia avută în Guvern cu primarul general privind preluarea metroului de către municipalitate a depăşit „zona de principiu”, precizând că statul va asigura în continuare subvenţii şi derularea investiţiilor deja începute, precum noul tronson către Drumul Taberei.
Citiţi şi:

  • Interese de milioane de euro la metrou. Vezi cum stăpânesc sindicatele afacerile din „subteran”
  • EXCLUSIV. Negocieri politice pentru concedierea a 6.500 de angajaţi de la RATB şi RADET
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: