Portretul sindicalistului mafiot: Liviu Luca, acest Jimmy Hoffa de Păuleşti

Portretul sindicalistului mafiot: Liviu Luca, acest Jimmy Hoffa de Păuleşti

Cel mai puternic şi mai bogat sindicalist român s-a visat, întotdeauna, omul care trage sforile.

Cel mai bogat sindicalist român, Liviu Luca, a încercat, mai întotdeauna, să stea departe de ochii presei. Asta deşi a controlat, de-a lungul timpului, importante ziare şi televiziuni, finanţate prin intermediul organizaţiilor sindicale pe care le-a condus. Influenţa în mass-media şi, implicit, în zona politică i-a adus, ani de-a rândul, un soi de imunitate, căci anchetatorii nu l-au luat niciodată la întrebări. Până recent, când dosarele deschise pe numele său au culminat cu arestarea preventivă, alături de Sorin Ovidiu Vîntu, în afacerea Petromservice.

Lui Liviu Luca îi place să i se spună Jimmy Hoffa - cel mai cunoscut, dar şi controversat sindicalist american. Luca nu a depus niciodată declaraţii de avere, nu a apărut în Top 300. Averea sa nu a fost niciodată la vedere. Opulenţa era, însă, vizibilă. Domeniul său de la Păuleşti - Prahova, se întinde pe 27.000 de metri pătraţi, pe care a construit nu mai puţin de opt clădiri, piscine şi iazuri.

A făcut întotdeauna afaceri controversate pe spatele sindicatelor pe care le-a condus, fie că a fost vorba despre contracte cu Petrom, Poşta Română, de implicarea în Fondul Naţional de Investiţii (FNI) sau de finanţarea de ziare şi televiziuni. Ultima dintre ele, Realitatea TV. A ajuns, astfel, să deţină o avere de zeci de milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Îi place să tragă sforile, să fie omul din spate. Despre mogulul Sorin Ovidiu Vîntu declara, acum câţiva ani, că este consilierul său financiar. CĂSUŢĂ DE SINDICALIST. Domeniul lui Liviu Luca de la Păuleşti, Prahova

Inginer petrolist la Brăila

Liviu Luca a absolvit Facultatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti în 1984, fiind delegat inginer la Boldeşti - Brăila. A cochetat cu activitatea sindicală şi, după 1990, profitând de schimbarea regimului, a reuşit să devină preşedinte al Federaţiei din Petrom şi vicepreşedinte al Confederaţiei Cartel Alfa.

Anul 2000 îl regăsea preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente (FSLI) din Petrom, postură din care investea banii membrilor în Fondul Naţional de Investiţii (FNI).

A fost suficient de bine informat pentru a şti când să retragă banii, astfel că prăbuşirea FNI nu l-a afectat, ba, dimpotrivă, l-a îmbogăţit.

Într-un dosar aflat pe rolul Parchetului General, FSLI Ploieşti - Petrom se regăseşte printre depunătorii FNI care au retras banii cu doar câteva zile înainte de prăbuşire.

În dreptul sindicatului coordonat de Luca este trecută suma de 32 de miliarde de lei.

Devalizarea patrimoniului Confederaţiei

În paralel, prim-vicepreşedintele Liviu Luca a avut grijă şi de patrimoniul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) - Frăţia.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis, recent, un dosar pe numele lui Liviu Luca, dispunând începerea urmăririi penale, pe motiv de înstrăinare şi închiriere a activelor Confederaţiei, în mare parte hoteluri, la preţuri derizorii şi prin încălcarea legii.

ASPIRAŢII

De la Ploieşti şi Brăila, în CESE, la Bruxelles

Ultima reuşită a lui Jimmy Hoffa de România: numirea în Comitetul Economic şi Social European (CESE), din partea CNSLR Frăţia, unde deţine funcţia de prim-vicepreşedinte. CESE este un organ consultativ al Uniunii Europene, dar pe Liviu Luca l-a interesat dintr-un alt punct de vedere, şi anume acela că membrii săi au imunitate: potrivit articolului 9 din Statut, "orice restrângere a libertăţii personale a consilierilor, dintr-o cauză legată în mod direct sau indirect de exercitarea funcţiilor acestora, se supune în prealabil aprobării Comitetului, cu excepţia cazului în care consilierii sunt surprinşi în flagrant delict".

Altfel, Liviu Luca, şcolit la Ploieşti şi călit în câmpul muncii la Brăila, ar trebui, ca membru CESE, să elaboreze avize şi să avizeze propunerile legislative ale UE.

Ca şi modelul său în viaţă, nici Liviu Luca nu are de gând să demisioneze din funcţia de prim-vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia, deşi a fost arestat sub acuzarea de delapidare şi spălare de bani. Aşa cum nici Jimmy Hoffa nu a renunţat la şefia Federaţiei Camionagiilor, atunci când a fost arestat, în 1964, pentru fraudarea fondurilor sindicaliştilor. Citiţi şi:

  • Sorin Ovidu Vîntu şi-a finanţat apropiaţii cu banii sindicaliştilor. Mircea Dinescu a primit 100.000 de euro
  • Vîntu şi Luca au căpuşat "Petromservice" cu 420 milioane de euro în trei ani
  • Vîntu nu mai are nici măcar unde să doarmă. Procurorii i-au sechestrat toate proprietăţile
  • EXCLUSIV EVZ: Circuitul banilor Petrom-Vîntu-Popa
  • Modernizarea statului în viziunea lui Sorin Ovidiu Vîntu
  • Firele lui Sorin Ovidiu Vîntu, întinse peste România
  • Ultimul tun al celui mai mare devalizator al ţării. Cum a topit Vîntu 180 de milioane €