Sindicaliștii protestează în fața Curții Constituționale. Revendicările BNS

Sindicaliștii protestează în fața Curții Constituționale. Revendicările BNS

Blocul Naţional Sindical (BNS) a anunțat că organizează, miercuri şi joi, un pichet de protest în fața Curţii Constituţionale a României. Protestul va avea loc, în cele două zile, între orele 9:00 - 12:00.

Sindicaliștii vor astfel să atragă atenţia preşedintelui CCR, dar şi a celorlalţi membri ai instituţiei, asupra faptului că, în intervalul noiembrie 2018 - august 2019, au fost înregistrate la Curte 19 dosare care vizează în integralitate sau parţial prevederi ale Titlului V, din OUG 79/2017, care au afectat în cursul anului 2018 peste un milion de salariaţi în drepturile lor individuale garantate de Constituţia României.

„Cerem Curţii Constituţionale să respecte propria lege de funcţionare 47/1992, cât şi propriul regulament. Un subiect atât de important pentru milioane de salariaţi ai României, cât şi pentru generaţiile viitoare (întrucât OUG 79/2017 generează mecanisme de finanţare ale sistemului de securitate socială din România) nu poate să aştepte la nesfârşit o soluţie de constituţionalitate!

Cerem, de asemenea, celorlalte instituţii responsabile să-şi îndeplinească atribuţiile prevăzute de lege şi să comunice punctele de vedere oficiale către Curte cu maximă celeritate, aici referindu-ne la Avocatul Poporului, Guvernul României, Camera Deputaţilor şi Senatul României.

Cerem, de asemenea, Preşedintelui României, ca garant al democraţiei şi statului de drept, să sesizeze instituţiile abilitate, mai sus menţionate, şi să adopte o poziţie publică”, se arată în comunicatul BNS.

La pichetul de protest sunt aşteptate cel puţin 50 de persoane, printre care se vor afla şi salariaţi ale căror drepturi individuale au fost afectate de OUG 79/2017.

OUG 79/2017 privind modificarea Codului Fiscal a adus o serie de modificări importante, printre care se numără trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat, introducerea contribuţiei asiguratorii pentru muncă (o formă diferită pentru taxa de solidaritate), precum şi impozitul de 1% din venitul realizat pentru întreprinderile cu venit de până într-un milion de euro, informează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News