Sindicaliștii din Sănătate fac scandal! Ce mai vor acum de la Guvern

Sindicaliștii din Sănătate fac scandal! Ce mai vor acum de la Guvern

De la începutul pandemiei de coronavirus în România și până joi, 14 mai 2020, 2.533 de salariați din Sănătate au fost confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2, ceea ce reprezintă 15,83% din totalul cetățenilor confirmați pozitiv (16.002), conform unui comunicat al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

„Lor li se adaugă 335 de cadre medicale, salariați din sectorul de activitate „Asistență socială”, împreună reprezentând 17,92% din totalul cetățenilor confirmați pozitiv.

Numărul de unități afectate: 159 de unități din 39 județe au înregistrat cazuri pozitive în rândul angajaților. Rata de infectare a salariaților din sectorul sănătate raportat la rata de infectare medie a cetățenilor este de 12,66/1, riscul de infectare a personalul medical fiind de aproximativ 13 ori mai mare față de restul populației.

Decesele înregistrate în rândul cadrelor medicale a ajuns la 16, respectiv 5 asistente medicale, 3 medici, 8 cadre din rândul personalului sanitar auxiliar (o infirmieră aparține sectorului Asistență socială).

Ne puteți urmări și pe Google News

Vârsta media a deceselor din sectorul sănătate este de 56,6 ani față  68,1 ani vârsta medie a deceselor totale înregistrate.

Raportul dintre rata mortalității salariaților din sănătate și rata generală a mortalității pentru grupa de vârstă 18-65  este de 2.73, cu alte cuvinte riscul de deces în rândul salariaților din sănătate este de aproape de trei ori mai mare făță de populația generală

Având în vedere numărul foarte mare de salariați din sănătate decedați și infectați SARS-CoV-2, este clar că măsurile de protecție a salariaților din sănătate, luate unilateral de către Ministerul Sănătății și instituțiile din subordine, au eșuat.

Federația „Solidaritatea Sanitară”  insistă pentru o strategie comună de acțiune privind protecția sănătății și securității lucrătorilor din sănătate, Ministerul Sănătății având obligația legală și contractuală s-o realizeze împreună cu federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector.

Informațiile detaliate pot fi găsite pe Platforma de monitorizare a impactului COVID 19 asupra salariaților din sănătate și sprijin în lupta împotriva acestei pandemii dezvoltată de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” (CCDSS): https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/”, se mai arată în comunicat.