Evenimentul Zilei > Social > Sindicaliștii din Poliție încep protestele în stradă: „Am fost desemnaţi fraierii de serviciu”. Care este prima țintă a polițiștilor
Sindicaliștii din Poliție încep protestele în stradă: „Am fost desemnaţi fraierii de serviciu”. Care este prima țintă a polițiștilor

Sindicaliștii din Poliție încep protestele în stradă: „Am fost desemnaţi fraierii de serviciu”. Care este prima țintă a polițiștilor

Polițiștii vor ieși în stradă, la proteste, începând cu ziua de miercuri, 17 august. Ei vor picheta sediul Ministerului Muncii solicitând aplicarea Legii salarizării, nr. 153 din 2017. Actul normativ a fost suspendat în urmă cu doi ani, în 2020, printr-o ordonanță de urgență.

Sindicatul Poliţiştilor Europeni (EUROPOL) și sindicatul Poliţiştilor de Penitenciare vor ieși în stradă, în această săptămână, la proteste, Miercuri, sindicaliștii din poliție se vor afla în fața Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cerând aplicarea Legii nr. 153/2017 prinvind salarizarea. Actul normativ a fost suspendat printr-o ordonanţă de urgenţă care datează din anul 2020.

„Am început protestele pe termen nelimitat. Primul e la Ministerul Muncii”, se arată într-un anunț publicat pe site-ul EUROPOL.

Sindicaliștii din Poliție își justifică decizia de a ieși în stradă acuzând promisiunile neonorate ale Guvernului.

„Poliţiştii sunt din nou sacrificaţi în ceea ce priveşte aplicarea Legii salarizării întrucât Guvernul României, indiferent de componenţa coaliţiei, alege şi de această dată să ne «onoreze» cu promisiuni deşarte aşa cum a făcut-o din luna decembrie a anului 2020 prin emiterea ordonanţei austerităţii în baza căreia am fost desemnaţi ca fraierii de serviciu pentru care aplicarea celor 2 tranşe restante din Legea 153/2017 trebuie să suporte amânare”, se arată în comunicatul Europol.

Cei mai prost plătiți angajați din sistemul public

Reprezentanții Europol acuză faptul că personalul din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională este lăsat de fiecare dată la urmă, când vine vorba despre majorări salariale. Sindicaliștii mai arată că din cauza felului în care a fost aplicată legea, mulți polițiști din sistem au demisionat.

„Modul patetic în care personalul din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională este amăgit periodic cu acordarea unor firimituri din drepturile salariale restante care nu acoperă inflaţia de 14%, în timp ce puterea de cumpărare a scăzut sub nivelul salarial deţinut înaintea aplicării Legii salarizării din 2017 a condus la înregistrarea unui val de demisii, ultimele fiind înregistrate inclusiv la nivelul inspectoratelor de poliţie judeţene, care însă nu sunt evidenţiate de factorii de conducere din MAI pentru a masca în mod intenţionat faptul că profesia de poliţist nu mai este deloc atractivă”, se arată în comunicat.

Sindicatele acuză aplicarea legii privind salarizarea

Conform sursei citate, cele două sindicate afiliate Federaţiei Publisind şi Blocului Naţional Sindical declanşează o nouă serie de proteste pentru aplicarea integrală a Legii-cadru privind salarizarea. De asemenea, se solicită recunoaşterea complexităţii muncii de polițiști care implică riscuri deosebite ce nu sunt compensate în mod corespunzător prin legislaţie.

„Trebuie să înţelegem că de pe margine nu se poate schimba cursul destinului nostru, ci doar printr-o implicare activă şi o participare masivă la protestele organizate vom putea determina factorii guvernamentali să-şi îndrepte atenţia asupra drepturilor noastre şi să înţeleagă importanţa muncii noastre pentru societate. Viitorul ne aparţine!”, au mai transmis sindicatele.