Sindicaliștii din Educație vor regim polițienesc în școli, după incidentul de la Colegiul Ion Creangă

Sindicaliștii din Educație vor regim polițienesc în școli, după incidentul de la Colegiul Ion Creangă sursa foto: colegiul national ion creanga bucuresti / facebook

Sindicaliștii din educație au reacționat după înjunghierea unui profesor de la Colegiul Național ”Ion Creangă”. Se cere înăsprirea legislației în materie de securitate școlară.

După incidentul foarte grav de la o școală din București, unde un profesor a fost atacat cu un cuțit de un elev nemulțumit de susținerea unui test neanunțat, sindicaliștii din Educație, au reacționat.

Ovidiu Nistor de la Federație ”Spiru Haret” a catalogat incidentul drept unul deosebit de grav.

”Evenimentul de la Colegiul Național „Ion Creangă“ ar trebui să reprezinte un nou semnal de alarmă pentru autorități. Cadrele didactice sunt lipsite de apărare, iar unitățile de învățământ nu au instrumentele reale, necesare și concrete pentru a lua măsuri imediate și eficiente în situația unor violențe întreptate împotriva salariaților. Sancțiunile/măsurile actuale – precum mutarea disciplinară, scăderea notei la purtare (operabilă doar la sfârșitul anului școlar) – sunt complet lipsite de eficiență. La ora actuală, în multe școli avem probleme legate de violență, de consumul de droguri și nu numai”, a spus Nistor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați

În fața acestor cazuri deosebit de grave, Ministerul Educației a anunțat că elevii problemă nu vor mai putea fi exmatriculați.

Ministerul Educației a emis un ordin de ministru în care se arată că doar la școlile postliceale se mai poate discuta despre exmatricularea elevilor, dar și acolo doar cu aprobarea personală a ministrului.

”Multe dintre aceste cazuri nu ajung în mass-media, dar primim săptămânal astfel de semnale. Am cerut – nu o dată – aprobarea unui statut al personalului din învățământ, care să prevadă și sancțiuni drastice în situații precum cea de la Colegiul Național „Ion Creangă“, însă niciun Guvern nu și-a dorit și nu și-a asumat un astfel de act normativ. Avem nevoie de o legislație care să ofere pârghii angajaților să ia măsuri în astfel de cazuri. Avem nevoie de consilieri și psihologi școlari care să discute cu elevii și părinții pentru a preîntâmpina asemenea fapte“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte Federației ”Spiru Haret”.

Se cer legi mai aspre

Sindicaliștii au mai solicitat măsuri de protecție pentru angajații din învățământ.

În opinia reprezentanților profesorilor, școală trebuie să fie ”un climat de ordine, disciplină şi respect în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, nonformale şi informale, iar noua lege trebuie să ofere cadrelor didactice autoritatea de a lua decizii oportune, care să le permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare”, potrivit stiripesurse.ro.